Mithat

Keratokonus

Takip et
11 years ago


Keratokonus Hastalığım ve Kornea Transplantasyonum

1996’da keratokonus teşhisim kondu. Teşhisim konulduktan kısa bir süre sonra kornea transplantasyon için ismimi sıraya yazdırdım. Doktorum yaşımın 20 olmasından dolayı hastalığımın yeniden nüksedebileceğini söyledi. Açıkçası bu konuya pek de takılmadım çünkü istediğim kadar da transplantasyon yaptırabileceğim anlamına geliyordu. Daha sonra amelyatu olabildiğince geciktirme kararı aldım.

 

Bu hastalık iki gözünüzü de etkiliyor. Zamanla korneanız dışarı doğru pırtlıyor, inceliyor ve daha sonra kornea transplantasyonu gerekiyor.
 

Hastalık iki gözde farklı ilerleyebilir. Benim sağ gözüm daha fazla etkilendi. Önceleri gaz geçirgen kontakt lens kullanmaya başladım. Lens bir süre işe yaradı fakat daha sonra sağ korneam çizildi ve yara oldu. Daha sonra daha yumuşak bir lens kullanmaya başladık fakat bu da zaman zaman gözümden kayıyordu. Araba sürerken de başıma gelmeye başlayınca geçen sene -46 yaşımda- ameliyat olmaya karar verdim. SGK’non da karşıladığı bir ameliyat olduğundan oldukça şanslıyız bu konuda.

Transplantasyondan günlerce önce kortizonlu göz damlası kullanarak yeni korneanın reddedilme olasılığını azalttık. Ameliyatı sabah oldum ve akşama doğru da eve gittim. Ameliyattan sonra odama gelen doktor bandajlarımı çıkararak göz basıncımı kontrol etti. O anda görüşümün daha da arttığını anlamıştım. Gözüme 18 dikiş atılmış fakat hiç acı ve rahatsızlık hissetmiyordum. Dikişler saç kalınlığının 1/3 kalınlığındaymış. 2 hafta boyunca göz bandajı ve kortizonlu göz damlası kullandım. İlk ay haftada 1 kere doktora gittim ve ardından 3 ayda 1 görmeye başladım kendisini. Ameliyattan 18 ay sonra bazı dikişleri aldırdım.
 

Sevdiklerinin organlarını bağışlayan aileye bir teşekkür mektubu yazdım. Sayelerinde ikinci kez görebilme şansı yakaladım. İsimlerini gizleselerde göz bankası mektubu onlara iletecek.

Ben de organlarımı bağışlamak için İl Sağlık Müdürlüğü’ne başvurdum.
 


DMCA.com Protection Status