Sweat

Takip et
10 years ago


Tokalaşmak Bu Kadar Zor Olmamıştı

Çoğu insanın belki de adını bile duymadığı bir hastalık bu. Aşırı el ve ayak terlemesi. Aslında genel anlamda yüz ve koltuk altı da bu gruba girebilir. Ama emin olun bunun en zor olanı el terlemesi. Uzun zamandır böyle bir yazı yazmak istedim insanları bu konuda bilgilendirmek için, aslında bunu yazın başlangıcında yapmam gerekirdi ama son bahara kaldı böyle.

Çoğu kişi için sadece "amaan benim de elim terler", "herkesin aynı", "strestendir o", "el dediğin terler tabi" kelimelerinden ibarettir. Tabi bunu yaşamayan bilemez. Hava akışının olmadığı bir ortamdaysanız sıcaklık ne olursa olsun elleriniz terliyor düşünsenize. İçeri birisi giriyor ve sizin elinizi sıkacak ve eliniz terli. Tabi hemen üzerine pantolonuna sürmeye çalışırsın ama yetmez, elin yine de nemli kalır, ve öylece sıkarsın elini. Karşındaki anlayışlı biriyse bozuntuya vermez, ama sadece kendini düşünen bencil biriyse "ıyy ne terli elin" der. Sen de genelde yakın arkadaşınsa durumu anlatırsın, değilse "yeni yıkadım elimi ondandır" diyerek geçiştirirsin. Otobüsteyken "umarım tanıdık biriyle karşılaşmam da el sıkmak zorunda kalmam" dersin.

Türkiye'de bu terleme sektörü sahtekar insanların elindedir. Sahte ilaçlar, kremler, sabunlar satarak insanların bu zaafını sömürmek için uğraşırlar. Bu hastalığın çözümü hakkında bir kaç tedavi söz konusu aslında. Doktorlar veya bilim adamları bu konunun üzerinde dursalar eminim daha etkili yöntemler bulurlar, ama uğraşmıyorlar. Tedavilere gelince; Botox tedavisi gerçekten etkili bir yöntemmiş, ama çok pahalı. Bir de İyontoforez Cihazı ile yapılan Galvanoterapi tedavisi var. Tabi bu tedavi uzun süren ve sürekli alman gereken bir tedavi yöntemi, ama baya etkili bir yöntemmiş diye okudum.

Klipsli ETS yöntemi de el terlemesini kesmesi yönünden "%99 başarılı" fakat yan etkisi oldukça yüksek. Öncelikle sinir damarlarına geri dönüşü olmayan bir müdahele yapılıyor. Bu ameliyatı yapan doktorların "istemezseniz geri alabilirsiniz" demesine inanmamanızı öneririm, çünkü bu ameliyatı olan insanların yazılarını okudum, klips takıldığı yerden geri alınsa bile sinir damarları kendini yenileyemiyor. Bu ameliyatın en büyük yan etkisi vücudun pek çok bölümünde refleks terlemeler ortaya çıkıyor. Bu yan etki "%1 ihtimal" dense de internetten okuduğum kadarıyla rakamlar böyle değil, çoğu kişide bu refleks terleme oluyormuş. O ameliyatı yapan doktorlara tek bir sorum var: "Siz aynı durumda olsaydınız o ameliyatı kabul eder miydiniz?"

Ben de bu aşırı el terlemesi hastalığına sahip biriyim. Sağlık açısından bir problem yok o konuda diğer hastalıklarla karşılaştırınca şükür etmek gerekir, ama sosyal açıdan emin olun bir çok problemle karşı karşıyasınız. Bu hastalığa sahip insanlara ilaçlara, kremlere, sabunlara güvenmeyin paranızı boş yere harcamayın demek istiyorum, gerçi bundan fazla söyleyeceğim pek bir şey yok çünkü onlar bu hastalığın kötü yanlarını çok iyi biliyorlar. Asıl söylemek istediğim şey bu hastalığa sahip olmayanlara; LÜTFEN Bu hastalığın bilincine varın, ve birinin elini sıktığınızda eğer terliyse onun yüzüne vurmayın bunu, çünkü Aşırı El Terlemesi Diye Bir Haslatık Var



murat 67 demis ki:

slm sıkıntını okudum bu konuyla ilgili amcamın oğluda aynı şhastalığa yakalnamıştı ama çok küçük bir ameliyat sonrası tamamen bundan kurtuldu eğer konuşmak isterseniz sizi bilgilendirebiliriğm.
Beğen (0) | Rapor | Permalink | 10 years ago

Deniz demis ki:

Hastaliginizi okadar güzel anlatmis vede hissettiklerinizi öyle net aciklamissiniz ki kutlarim. Evet cok sükür ölümcül bir hastaliginiz yok belki ama cektiginiz sosyal sIkIntIyI cok iyi tahmin edebiliyorum. Benimde etrafimda ayni hastaliktan muzdarip iki sevdigim insan var,vardi. Birisi cok sevdigim bir komsu teyzem, di diyorum cünkü kendisi rahmetli oldu.Yüzü herzaman sirilsiklam olurdu ama ben yinede kendisini cok sever,sakinmadan öperdim. Digeride arkadasim ve koltuk alti terlemesi var asiri sekilde,botoks yaptirdi ve cok rahatladi,ama dediginiz gibi pahali ve gecici, alti ayda bir tekrarlamasi gerekiyor.Umarim kisa zamanda derdinize derman bulursunuz, saglikla kalin.
Beğen (3) | Rapor | Permalink | 10 years ago
DMCA.com Protection Status