Anal Fissür

Anal Fissür Nedir? Anal fissür (çatlak, yırtık) makatın dış ağzında oluşan çatlak veya yırtıklardır. Ani (akut) olarak başlayan bu çatlakların iyileşmemesi durumunda kişiyi rahatsız eder ve günlük hayatını etkilemeye başlar.

Anal Fissür'ün Risk faktörleri

Anal fissürün oluşmasında en önemli etken anal kanalın travmasıdır. Bu travmanın en sık nedenleri kabızlık durumunda sert bir dışkının çıkması veya tekrarlayan ishal nöbetleridir. İnsanda dışkı kaçırmayı önleyen anal sfinkter kasındaki aşırı kasılma (spazm) özellikle ilaç tedavisine direnç gösteren önemli faktördür. 

Anal Fissür'ün Belirtileri

Anal fissürde en sık belirtiler dışkılama sırasında şiddetli, yanma şeklinde ağrı ve kanamadır. Ağrının çok şiddetli olması nedeniyle hastalar  tuvalete gitmekten çekinirler. Kanama taze, kırmızı renkte olur ve genellikle tuvalet kağıdının üzerinde veya dışkının üzerinde görülür. Çocuklarda makattan kanamanın en sık nedenidir. Ayrıca anal bölgede kaşıntı ve akıntı olabilir.

Anal Fissür'ün Teşhisi

Klinik belirti ve muayene ile konur. Anoskopi-rektosigmoidoskopi ile  anal kanalın incelenmesi ile yırtık yeri ve genişliği saptanır. Hastanın aşırı ağrısı olması nedeniyle bu muayene kendini sıkarak direnç gösterebilir. 

Anal Fissür'ün Tedavisi

Tedavide amaç fissürün iyileşmesini sağlayacak anal sfinkter kasındaki spazmın ortadan kaldırılarak dışkılama sırasında anal kanalda yırtılmayı önlemektir.

Ani (akut) gelişen anal %80-90’ı ameliyat olmadan iyileşirken, uzun zamandan beri devam eden fissürlerde ameliyat gereklidir. Hastanın kabızlığının giderilmesi ve dışkının yumuşatılması ve sıcak su oturma banyoları çok iyi gelir. Sıcak su oturma banyoları günde birkaç kez 10-20 dakika kadar yapılması anal sfinkter kaslarının gevşemesine yol açarak fissürün iyileşmesini sağlar. Anestetik ve steroid içeren kremler yararlıdır. Bu başlangıç tedavi ile iyileşmeyen ülserlerde başka tedavi yöntemleri de vardır. Tıbbi tedaviyle iyileşmeyenlerde anal sfinkter  kasların kısmen kesilmesi ile kasılmanın etkisi ortadan kaldırılır ve iyileşme sağlanır. Cerrahi tedavi ile fissürlerin %93-97’si 2-4 ay içerisinde iyileşir. Bu ameliyattan sonra genellikle dışkı kaçırma ile ilgili bir sorun olmaz.

Bu hastalık hakkında hiç soru sorulmamış. İlk soruyu sorarak herkese öncülük etmek ister misin?

Birçok kişi farklı hastalıklarda deneyimlerini Motivolog'da paylaştı.

Hadi sende sorunu sor ve daha çok kişiye ulaşmamıza yardımcı ol.
DMCA.com Protection Status