Bebeklerde Kolik

Bebeklerde Kolik Nedir? Eğer bebeğiniz yaklaşık olarak hep aynı zamanda ağlıyorsa ve yaptığınız hiçbir şey bebeği rahatlatmıyorsa, bebeğiniz kolik olabilir. Kolik genel olarak haftanın 3 günü 3 saatten fazla ağlayan bebekler için tanımlanır. Kolik, siz ve bebeğiniz için stresli bir süreç olabilir. Ancak rahatlayın: kolik nispeten kısa süreli bir durumdur. Haftalar veya aylar içinde, kolik son bulacaktır ve ebeveynliğin en zor aşamalarından birini atlatmış olacaksınız.

Kolik Belirtileri Nelerdir?

Huzursuzluk ve ağlama bebekler için normal bir durumdur, ve huzursuz bir bebekte kolik olması mutlak değildir.

  • Tahmin edilebilir ağlama seansları.  Kolik hastalığına sahip olan bir bebek, yaklaşık olarak her gün genel olarak öğleden sonra geç saatlerde veya akşam olarak aynı zamanlarda ağlar. Kolik seansları herhangi bir gün içinde birkaç dakikadan 3 saate kadar sürebilir. Ağlama genellikle aniden ve nedensiz olarak başlar. Kolik seansının sonuna yakın, bebeğinizin bağırsaklarında bir hareketlenme veya gaz çıkartma olabilir.
  • Aşırı veya yatıştırılamaz ağlama. Kolik bir bebeğin ağlaması genelde yüksek sesli ve yoğun olur. Bebeğiniz kızarabilir ve bebeğin rahatlaması oldukça zordur.
  • Hal değişikliği. Kıvrılmış bacaklar, sıkılı yumruklar ve gerilmiş karın kasları kolik atakları sırasında sık görülür.

Kolik, bebeklerin yüzde 25’i kadarını etkiler. Genellikle doğumdan birkaç hafta sonra başlar ve genellikle 3 aylıkken gelişir. 4-5 aylıkken, çoğu kolik bebek sağlığına kavuşur.

Kolik Sebepleri Nelerdir?

Koliğin nedeni bilinmemektedir. Araştırmacılar alerji, laktoz intoleransı, olgunlaşmamış sindirim sistemi, anne aksiyetesi ve bebeğin beslenmesi gibi durumları araştırmışlardır. Hala bazı bebeklerin neden kolik olup bazılarının olmadığı kesin değildir.

Koliğin Risk Faktörleri Nelerdir?

Gebelik sırasında veya doğumdan sonra sigara içen annelerin bebeklerinin kolik hastalığına yakalanma riski daha yüksektir. Bir çocuğu koliğe karşı daha hassas yapan şeyin ne olduğu hakkında birçok diğer teoriler ileri sürülmüştür, ancak bunlardan hiçbiri kanıtlanmamıştır. Kolik, mama ile beslenen veya ilk çocuklar arasında daha sıklıkla meydana gelir diye bir kaide yoktur. Aynı zamanda emziren bir annenin beslenmesi koliği tetikleyen bir durum değildir. Kız ve erkek çocuklarda – nasıl doğdukları veya nasıl beslendikleri önemli olmadan- benzer sayılarda kolik durumu gözlenir.

Koliğin Komplikasyonları Nelerdir?

Kolik hastalığı bütün aileyi etkileyen bir durum olsa da, hiç bir tıbbi sonuç doğurmamaktadır. Kolik olan bebekler normal olarak büyür ve gelişir.

Kolik Tanı ve Testleri Nelerdir?

Bebeğinizin doktoru, bağırsak tıkanıklığı gibi bebeğinizin sıkıntısının olası nedenlerini belirlemek için fiziksel bir test yapacaktır. Bebeğiniz aksi takdirde sağlıklı ise, bebeğinize kolik tanısı konulabilir.

Fizkse muayene yapacaktır. Bebeğiniz sağlıklı ise Kolik teşhisi konabilir.

Laboratuvar testleri, röntgen ve diğer teşhis amaçlı testler genellikle gerekli değildir, ancak belirsiz durumlarda kullanılabilirler.

Kolik Tedavisi ve İlaçları Nelerdir?

Kolik genellikle 3 aylıkken bebeklerde gelişir. Bu esnada, birkaç tedavi seçeneği vardır. Simetikon gibi gaz kesici ilaçlar çok yararlı olmaz. Bazı araştırmalar probiyotiğin koliği sakinleştirdiğini göstermektedir. Ancak, kolikte probiyotiklerin etkilerini belirlemek için daha fazla araştırma gereklidir.

Kolik için Yaşam Tarzı Değişiklikleri ve Ev Tedavileri Nelerdir?

Bebeğinizin doktorunun kolik hastalığını düzeltmek ya da en kısa zamanda kolikten kurtulmak için yapabileceği bir şey olmayabilir, ancak bebeğinizi sakinleştirmek için deneyebileceğiniz birçok yol vardır.

  • Bebeğinizi besleyin. Bebeğinizin aç olabileceğini düşünüyorsanız, beslemeyi deneyin. Bebeğinizi olabildiğince dik pozisyonda tutun, ve bebeğinizin sık sık gazını çıkartın. Bazen, daha sık ama az beslemeler yardımcı olur. Eğer emziriyorsanız, emzirdiğiniz göğsünüzün yönünü değiştirmeden önce göğüslerinizden birinin sütünü boşaltmak yardımcı olabilir. Bu yöntemle bebeğiniz daha fazla doyurucu olan sonsütü alır.
  • Emzik verin. Birçok bebek için, emme yatıştırıcı bir faaliyettir. Emziriyor olsanız bile, bebeğinizi sakinleştirmek için bebeğinize emzik vermenizde bir sorun yoktur.
  • Bebeğinizi kucaklayın. Sarılmak bazı bebeklere yardımcı olur. Yakın bir şekilde tutulduklarında ve hafif bir battaniye içinde sarıldıklarında sakinleşirler. Kollarına mola vermek için, ana kucağı gibi bebek taşıyıcılardan yararlanabilirsiniz. Bebeğinizi çok fazla kucağınızda taşımaktan çekinmeyin.
  • Bebeğinizi hareket ettirin. Nazikçe bebeğinizi kolunuzda veya salıncakta sallayın. Bebeğinizi midesinin üstüne gelecek şekilde dizlerinize yatırın ve dizlerinizi yavaşça sallayın.
  • Ninni söyleyin. Yumuşak tonda söylenen ninniler bebeğinizi sakinleştirebilir. Ve eğer ninniler bile bebeğinizin susmasına yardımcı olmuyorsa, sizin sakin kalmanıza ve bebeğinizin sakinleşmesini beklerken sizin için zamanın geçmesine yardımcı olabilir. Sesinizi kaydetmek de yardımcı olabilir.
  • Arkaplandaki seslerin sesini yükseltmek. Bazı bebekler arkaplanda duydukları diğer sesleri duyduklarında daha az ağlar. Bebeğinizi kucakladığınızda veya salladığınızda, devamlı bir şekilde “şşşş” sesini yapmayı deneyin. Bazen saat sesi veya metronom sesi işe yarayabilir.
  • Hafif ısı veya dokunma. Bebeğinize ılık bir banyoya sokun. Özellikle karın bölgesine yavaş bir şekilde masaj yapın.
  • Bebeğinize zaman verin. Eğer hiçbir şey işe yaramıyorsa, kısa bir ara olarak bebeğinizi 5-10 dakika için beşiğine koyun.
  • Beslenme değişikliğini göz önüne alın. Eğer bebeğinizi emziriyorsanız, bazı yediğiniz gıdaları yeme listenizden çıkartıp çıkartmamanızın bebeğin ağlamasında herhangi bir etkisinin olup olmadığını gözlemleyin. Eğer biberon kullanıyorsanız, yeni tip bir biberon veya meme ucu yardımcı olabilir.   

Alternatif İlaçlar Nelerdir?

  • Bitkisel çaylar
  • Rezene yağı gibi bitkisel destekler
  • Glikoz
  • Masaj terapisi

Kolik için alternatif tedavilerin yardımcı olup olmadığı bilimsel olarak henüz kanıtlanmadığı için alternatif çözüm yöntemlerini denemeden önce bebeğinizin doktoru ile görüşün.

Başa Çıkma ve Destek Yolları Nelerdir?

Kolik bir bebeğin bakımı, deneyimli ebeveynler için bile yorucu ve stresli olabilir.

  • Mola verin. Elinizden geleni yaptıktan sonra, yardımcı olması için başka birinden bebeğe bakmasını isteyebilirsiniz. Bir saat bile olsa dinlenmenize yardımcı olabilir.
  • Duygularınızı ifade edin. Bu durum için çaresiz, depresif veya sinirli olduğunuzu hissetmek normaldir. Etrafınızda yakın hissettiğiniz birine duygularınızı anlatabilirisiniz.
  • Pozitif kalmaya çalışın. Ebeveynliğinizi bebeğinizin ne kadar ağlamasına bağlı kalarak değerlendirmeyin. Kolik, kötü bir ebeveyn olmanın sonucu değildir.
  • Sağlıklı yaşam seçimleri yapın. Sağlıklı yiyecekler tüketin. Egzersiz için kendinize zaman ayırın. Eğer yapabilirseniz, bebeğiniz uyuduğu zaman uyuyun. Alkolden ve diğer ilaçlardan kaçının.
  • Geçici bir süre olduğunu hatırlayın. Kolik hastalığı, bebeğiniz 3 aylıkken gelişir.

Aynı zamanda bu durum sınırlarınızı fark etmeniz için önemlidir. Eğer bebeğinizin ağlaması, kontrolünüzü kaybetmenizden dolayı ise, bebeğinizi güvenli bir yere koyun ve kendinize gelmeniz için başka bir odaya gidin. Eğer ciddi ise, doktorunuzla iletişime geçin.

 

Bu hastalık hakkında hiç haber girilmemiş. Bize haber göndermek ister misin?

Hastalık hakkında bize bir haber iletmek istersen [email protected] adresinden iletişime geçebilirsin.
DMCA.com Protection Status