Araştırmalar osteoporoz genini saptamaya yardımcı oluyor

Uluslararası bir araştırma ekibi osteoporoz ve kemik zayıflığıyla ilişkili 20 tane gen tespit etti; bunların 13’ü daha önce osteoporozla ilişkilendirilmemişti. Osteoporoz genetik olma riski yüksek bir hastalık ve bu sebeple kemiklerin bozulmasına yol açan bu kemik hastalığınınilişkili olduğu genleri saptayabilmek uluslar arası bir araştırma ekibininhedefi oldu.

Araştırma sonuçları yakın tarihte Nature GeneticsDergisi’nde yayınlandı. Uzmanlar yakın geçmişte yapılmış beş uluslar arasıgenetik çalışmaya katılan hemen hemen 20,000 kişiden bulgu topladılar.

Osteoporoz kemik minerallerinin yoğunluğunu düşürüyor vekemik dokusunu bozuyor, kemikler daha zayıf ve kırılmaya müsait oluyor. Buhastalık yaklaşık 2,000,000 Kanadalıyı ve A.B.D, Avrupa ve Japonya’da yaşayan75 milyon insanı etkiliyor.

Kalça kırıkları yaygın ve pahalı bir şikâyet; üstelik ikisene içinde %50 ölüm riski var ki bu bazı kanser tiplerinden bile daha kötü biroran.

Bütün etnik gruplarda görülmesine rağmen osteoporoz belasından aslan payını alanların kökeni Avrupalı ve Asyalı kadınlar. Uluslararası Osteoporoz Kurumu’na göre 50 yaşın üzerindeki 3 kadından ve 5 erkekten 1’i osteoporozla ilişkili bir kırıktan muzdarip olacak. 2050 yılına gelindiğindedünyada kalça kırığı oranının erkeklerde % 310, kadınlarda da % 240 artacağıtahmin ediliyor.

‘İnsan kalıntılarına bakarak bize miras kalan bütün genleriniçinde hangi genlerin osteoporozdan sorumlu olduğunu araştırdık,’ diyoruzmanlar. ’13 yeni gen keşfetmenin yanı sıra bazı genlerin sadece kemikyoğunluğundan değil, kırıklardan sorumlu olduğunu saptadık.’


DMCA.com Protection Status