Çocuklara zararsız karaciğer tetkiki

Karaciğerde tümör tetkiki için geliştirilen yeni bir yöntemin çocukların gereksiz yere radyasyon almasını önleyeceği belirtiliyor.

Radyasyona hassas olan çocukların, bu ışınlara maruz kalmalarının ileride kansere yakalanma risklerini artırabileceği kaydediliyor.

İngiltere'nin başkenti Londra'daki King's College Hastanesi'nde denenen ultrason yöntemi, tümörleri bulmak için organları bir "altın tarlası"na dönüştürüyor.

Araştırmaya ilişkin bulgular, "European Journal of Ultrasound" dergisinde yayımlandı.

Kontrast artırıcı madde

Çocuklar karaciğerinden hastalandıklarında da karaciğerleri yağlandığında yapılan ultrason taramasında nodül ve lezyonlar tespit edilebiliyor.

Ancak bunlar, tedavi gerektiren kötü huylu tümörler ya da iyi huylu oluşumlar olabiliyor.

Tümörün iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunu anlamak için "Bilgisayarlı Tomografi" (CT) çekilmesi gerekiyor. Ancak bu durumda hastalar radyasyona maruz kalıyor.

King's College'dan radyolog Prof. Paul Sidhu, BBC'ye yaptığı açıklamada "Çocukların gereksiz radyasyon almasını önlemeye çalışıyoruz. Çünkü uzun vadeli etkileri kanserde önemli oranda artışa işaret ediyor" dedi.

Bu çerçevede, hastanın koluna şırınga edilen zararsız bir kimyasal, kanda mikro baloncuklar oluşturuyor. Bu da ultrason taramasında kontrast artırıcı bir etki sağlıyor.

'Altın tarlası gibi'

Prof Sidhu "Bu sıvı atar damaları, sonra damarları ve karaciğeri aydınlatıyor, bir altın tarlası gibi oluyor" diyor.

Eğer lezyon iyi huyluysa, karaciğerin diğer bölümleriyle aynı şekilde parlıyor. Fakat kanserli oluşum, kontrast artırıcıdan derhal kurtuluyor. Prof Sidhu, "Kanserli hücre kara deliğe benziyor. Gece ve gündüz kadar net" diye konuştu.


DMCA.com Protection Status