Gerçek bir 0 beden öyküsü

16 yaşında ve yemek yemeden günlerce durabiliyor. O tek değil. Onun gibi binlerce genç kız var. Ama bu onun sahici öyküsü… Anoreksik bir kızın trajik dünyasına hoş geldiniz

Model Georgina Wilkin 7 yıldır Anoreksiya ile yaşam mücadelesi veriyor. Henüz 23 yaşında olan Georgina Wilkin'in model olma uğruna başından geçen olaylara çok şaşıracaksınız!

16 yaşındaki model Georgina Wilkin hiçbir şey yemeden günlerce durabiliyordu. Model olmak için başvurduğu Londra'daki ajans onu çok beğendi ve formunu korumak için ne yapıyorsa aynısını yapmaya devam etmesini istedi. Georgina, ajansı ne dediyse yaptı ve 7 yıl boyunca anoreksiya ile savaştı. Kalbi ve böbrekleri iflas etmek üzereyken yeniden hayata döndü. Şimdi 23 yaşında olan Georgina 34 bedenden daha küçük kalıpla üretim yapan markaları boykot ediyor.

Georgina'nın hikayesi ise 15 yaşında modellik ajansını ziyaret etmesiyle başlıyor. Orayı ilk ziyaretinde kendisine çok iyi davranıyorlar hatta onun gelecekteki Kate Moss olabileceğini söylüyorlar. İkinci ziyaretinde ise fotojenik olup olmadığını anlamak için fotoğrafları çekiliyor. Yapılan çekimlerde tepeden tırnağa onu inceliyorlar. O an vücudunun sadece bir ürün olarak görüldüğünü anlıyor. Kendisine Japonya'ya gitmek için teklif geliyor. Georgina 2006 yılında Japonya'ya gittiğinde İngilizce bilmeyen 2 Rus kızla birlikte aynı evde kalıyor ve hiç dışarı çıkmıyor. İnce vücuduna rağmen de ajanstaki en 'kalın' kız oluyor. Ayakta kalabilmek için enerji içeceği içen Georgina hamile katalogunda bile yer almış! Zaten zayıf olan Georgina'dan belini inceltip kalçasını daha da küçültmesi isteniyor. 

Georgina o zamanlardaki zayıflama tarzını şöyle özetliyor: 'Boğazımdan sadece salata ve sebze giriyordu. Çoğu zaman yediğim şey bana 2 gün yetiyordu. Kahvaltı etmiyordum. Akşamları evdekilere aç olmadığımı söyleyerek akşam yemeğinden de kaçıyordum'. Modellik kariyerine başladığında 53 kilo olan Georgina'nın boyu ise 1.78 cm. Birçok markanın peşinden koşmasına rağmen bir tek mücevher çekimleri için kendisiyle çalışılmıyormuş. Nedeni ise parmaklarının çok kalın görünmesi! 

Japonya'da telefonu olmadığı için ailesiyle sadece haftada bir kere konuşabilen Georgina onda da ağlama krizlerine girdiğini söylüyor. 'Ailemin beni Japonya'ya göndermek istemediğini tahmin edebiliyorum. Ama benim bu iş için ne kadar istekli olduğumu ve inatçı yönümü biliyorlardı'. Ailesine sağlıklı bir Japon diyeti uyguladığı için bu kadar zayıfladığı yalanını uyduran Georgina, yemek ısrarlarını da bir şekilde geri çevirmeyi öğrenmiş. 

Londra'ya döndüğünde Gap, TopShop, Giles Deacon için poz veren model çekimler boyunca hiçbir şey yemeden gününü geçirdiğini söylüyor. 2007 yazında Georgina, ailesinin ısrarıyla anoreksiya yüzünden hastaneye yatıyor. Kalbi artık kan pompalayamadığı için dudakları ve parmakları morarmaya başlıyor. Öyle ki çekimler öncesinde dudağına ruj sürülmeden önce iyi bir kapatıcı kullanılması gerekiyormuş. Hastanede serumlarla beslenerek normal kilosuna döndürüldükten sonra 2008 Şubat'ında yeni bir model ajansına yazılıyor. Bir süre sonra Georgina'nın hastalığı geri dönüyor. Geçen yıl yeniden tehlike alarm verince tedavi yeniden başladı. Anti depresanlar ve yardımcı diğer ilaçlarla birlikte anoreksiya kontrol altına alındı. Georgina kendini bu hastalıktan kurtulduğu için şanslı görüyor.

***

Sıfır beden olma isteği ile sağlığını riske atanların sayısı her geçen gün artıyor. Anoreksiya nedeni ile yaşam mücadelesi verenler var. Peki genç kızların yemek yememedeki bilinç altı sembolleri ne? Dr. Psikolog Elvin Aydın, Anoreksiya hakkında az bilinen psikolojik nedenleri aktuel.com.tr'ye anlattı.

Anoreksiya son yıllarda yaygınlaştı. Bunun psikolojik bir nedeni var mı?
Batı Avrupa'da yüzyıllardır bilinen bir hastalık olmasına rağmen özellikle son 30-40 yıldır sayısı artarak karşımıza çıkıyor. Bir yemek yememe hastalığı olan Anoreksiya, ilerlediği durumlarda çok sayıda ölüme ve organ yetersizliğine sebep olabilen ciddi bir psikolojik bozukluk. Anoreksiya'yı yalnızca günümüzde genç kızlar arasında moda olan zayıflıkla açıklamaya çalışmak yanlış olur. Öyle ki, bu durum bazı kızlar ve az sayıda erkekler üzerinde daha etkili iken, diğerlerinde görülmemekte. Dolayısıyla bu hastalıktan daha çok etkilenen gençlerin psikolojisini incelemek yerinde olur. 

Anoreksiya kimlerde daha çok görülür?
Anoreksiya, sadece bir kız çocuğuna medya tarafından dikte edilen beden imajıdır. Ailesinin kendisinden mükemmel olmasını beklediği ancak duygusal ihtiyaçları ailesi tarafından yeterince önemsenmeyen kişilerde görülür. Ailesi tarafından kendisinden hep olgunluk beklenen kızlarda da daha çok anoreksiya vakası görüldüğü gözlemlenmiştir.

Anoreksik biri nasıl bir psikolojiye sahiptir?
Aile içinde duygusal olarak yeterince 'beslenmeden' yaşamaya alışan genç kız, hayatın kendisine getirdiği zorluklarla başa çıkmakta 'beslenmeden' yaşamanın kendisine, bedeni üzerinde hoşuna giden bir kontrol hissi getirdiğini fark eder. Burada kazanç iki türlüdür. Hem ailesinin kontrolü dışında olan bir alanda yani kendi bedeninde kontrolü ele geçirmiştir, hem de artık medyada gördüğü mükemmel vücutlu kadınlardan biri olabilir. Dolayısıyla kendi özgüvenini oluşturabilir. Böylece hayatın belirsizlikleri, sosyal kaygılar karşısında da kendisini güçlü hissettiği bir alan yaratmış olur. Dolayısıyla Anoreksiya'nın bilinç altında 'kontrol'ü sembolize ettiğini söyleyebiliriz.

Daha çok kızlarda mı görülüyor? 


DMCA.com Protection Status