Kanser hastaları için yeni umut

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde uygulanmaya başlanan ve kanser hastalığında yeni bir tedavi yöntemi olan IORT (İntra Operatif Radyoterapi) uygulaması, kanser hastalarına umut ışığı oldu

Beyoğlu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamaya göre, ABD ve Avrupa'nın pek çok ülkesinde kanserli hastaların tedavisinde kullanılan IORT, Türkiye'de 3 merkezde uygulanırken, bu sistemin kullanıldığı ilk kamu hastanesi ise Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi oldu.

Başta meme kanseri olmak üzere uygun olgularda (mide, akciğer, karaciğer) kullanılan, kanser hastalarının daha erken ve daha başarılı bir şekilde tedavi edilmesini sağlayan IORT, 11 Ekim'den itibaren Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde öncelikle meme kanserinin tedavisinde uygulanmaya başlandı.

Hastaneye, her yıl meme kanseri şüphesi ile başvuran yaklaşık 20 bin kişiden bin civarında kadına, kanser tanısı konuyor ve uygun tedavi yöntemleri belirlenerek güncel tedavi protokolleri kullanılıyor.

Çağdaş tıp tedavisi gerçekleştiren ülkelerde yaygın olan IORT, kanser tedavisinin cerrahi yöntemle birlikte önemli bir parçası olan ışın tedavisinin ameliyat sırasında dokuya doğrudan uygulanması şeklinde yapılıyor. Öncelikle kanser olan doku, cerrahi yöntem ile çıkarılıyor. Yüksek riskli bölge ışın tedavisi için hazırlanıyor. Hasta anestezi altındayken açık bölgeye radyasyon onkoloğu ve medikal fizik uzmanları tarafından gerekli doz hesabı yapılarak IORT uygulanıyor. Işın verme işlemi bittikten sonra yara kapatılarak ameliyat tamamlanıyor.

Radyoterapi ameliyatta başlıyor

IORT tedavisi, radyoterapiye daha ameliyat devam ederken başlandığı için kanserin lokal yinelenmesi riskini önemli ölçüde azaltıyor ve ardından yapılacak olan diğer tedavi seçeneklerinin yararını arttırıyor. Bunun yanı sıra hastaya ameliyat sonrası yapılacak radyoterapi tedavisinin süresini azaltırken, kişinin daha erken bir şekilde normal yaşama dönüşünü sağlıyor.

 


DMCA.com Protection Status