Konuşma terapisi şizofrenleri tedavi etmiyor

İngiltere'de yapılan bir araştırmada, konuşma terapilerinin şizofreni semptomları gösteren hastalar üzerinde çok az etkisi olduğunu ortaya koydu.

Hertfordshire Üniversitesi'nden bir ekip bu sonuca Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) olarak bilinen tedavinin uygulanmasıyla ilgili 50 çalışmayı analiz ederek vardı.

Araştırmada, BDT'nin tedavi etkisinin çok düşük olduğu sonucuna varıldı.

Bilimsel Davranışçı Terapi birçok ülkede şizofreni semptomları sergileyen hastalar için önerilen tedaviler arasında.

Şizofreni dünya çapında her yüz kişiden birini etkileyen ciddi zihinsel hastalıklardan biri.

Hastalığın genel olarak rastlanan semptomları arasında halüsinasyon ve sanrılar görmek ve motivasyon eksikliği de var.

İngiltere Ulusal Sağlık ve Bakım Enstitüsü şizofreni semptomları gösteren kişiler için konuşma terapisi ile anti-psikotik ilaçların beraber kullanılmasını öneriyor.

20 yıl boyunca yapılan 52 çalışmanın şizofreni tedavisinde konuşma terapisinin etkisi konusundaki araştırmanın sonuçları British Journal of Psychiatry dergisinde yayımlandı.

Çalışmaya göre, konuşma terapisi, halüsinasyon ve sanrılar üzerinde hedeflenen etkiyi yapmanın çok gerisinde kalıyor.

Ancak araştırmacılar, "kör deneme" sonuçlarına bakıldığında bu küçük etkinin bile gözlenemez olduğunu belirtiyor.

Hertfordshire Üniversitesi'nden bilişsel nöropsikoloji profesörü Keith Laws şizofren hastalar için BDT kullanılmasını eleştirdi.

Laws, araştırmanın bulguları nedeniyle İngiltere hükümetinin şizofren hastaların tedavisinde BDT'yi önermesi politikasını değiştirmesi gerektiğini savunuyor.

Rethink Mental Ilness adlı vakıftan Paul Jenkins ise şizofren hasta üyelerinin, konuşma terapisini hayatlarını sürdürmek için oldukça önemli bulduklarını belirtiyor.


DMCA.com Protection Status