Çimen

Yanık

Takip et
11 years ago


Bir Ev Kazası / Yanık

4 yıl önce bir Ramazan akşamıydı. İftardan sonra keyifle çayımı içmek için çaydanlıkta çayı  da demlemiştim. Orucumu açıp, masayı toplamaya koyulmuştum. Benim ocağım, bulaşık makinesi üzerinde duruyor. Oraya monte yani. Tabakları bir taraftan durulayıp makineye yerleştiriyordum.Masa ile bulaşık makinesi arasında gidip gelirken birden sendeledim  ve açık durumdaki makinenin kapağı üzerine düştüm. O sarsıntı ile çaydanlıkta benim sol bacağımın üzerine döküldü.

O an ki acımı anlatamam. Kasıklarımdan aşağı doğru bacağımın resmen buruştuğunu hissettim. Bacağım alev alev yanıyordu.  Çığlık çığlığa bağırıyordum. Eşim ve oğlum şok olmuşlardı. O anda eşim, yanık merhemi almak için eczaneye fırladı. Akşam saatiydi. Nöbetçi eczane bulmakta oldukça zorlanmış. Duşun altında biraz soğuk suya tuttuk, ama korkunç ağrıyordu. Eşim gecikince , daha önce duyduğum bir şey aklıma geldi. Bir elma aldım, rendeledim  ve yanık yerime sıvadım. Elma asidi yanığa iyi gelir diye duymuştum. Elma biraz olsun, yangıyı almıştı. Bir taraftan da vantilatörü karşıma aldım. Çünkü korkunç bir yanma hissi oluyordu.

Nihayet eşim geldi. Getirdiği Silverdin merhemi  bacağıma sıvadı. Ama acı dayanılır gibi değildi. Biraz sonra Hacettepe Tıp Fak. Hastanesi’ne acile oradan da yanık ünitesine gittik. Sol bacağımda yer yer sular toplanmış, dizinin altında ayak bileğine kadar yanıktı. Kabaran kısımlardaki deriyi soymamız gerekir dediler. Benimse ağrıdan duracak halim yoktu. Sadece bana ağrı kesici yapın diyebildim. Bana acil doktoru, ne dedi biliyormusunuz?  "Maalesef, ecza dolabı kapalı, ilaç çıkışı yapamıyoruz."  Bana ağrı kesici bile yapmadan bağırta bağırta cildimde kabaran kısımları temizlediler. Sinirlerimin sanki söküldüğünü hissediyordum. 

 

Yanık olan bölgeyi gazlı bezle kapattılar. Acıyla kıvrana kıvrana evimize döndük. Sonradan bir eczacı arkadaşım, eğer yaraya hemen “Bactigrass” denilen kendinden ilaçlı steril değişik bir gazlı bezi yapıştırsalardı, çok daha iyi olurdu.” dedi. Bunu bir eczacıdan duyduk. Bu “ Bactigrass”ı devlet hastanelerinde pahalı malzeme diye bulundurmuyorlar. Ama çok yararını gördük.

 

Evde eşim pansuman yapmaya çalıştı. Ama yanık yeri büyük olduğu için hastanede yatmam gerektiği söylendi. Çünkü gazlı bezin deriden sıyrılması da çok acı veriyor. 5 gün kadar  Genel Cerrahi servisinde yattım. 

Elmaya bağlı enfeksiyon da gelişmişti. Serumla antibiyotik tedavisine başlanmıştı. Ayağa kalkıp yürümek, tuvalete bile gitmek, ayağımı hareket ettirmek müthiş ızdırap veriyordu. Bu arada oğlumun yardımlarını unutamam. Geceleri sızıdan uyuyamıyordum. Bactigras’ı tavsiye eden komşuma ne kadar teşekkür etsem azdır. Ne zaman ki onunla ayağımı sardılar, o zaman hareketlerim daha rahat olmaya başlamıştı. 

 

Yatakta bile sağa ola dönmek çok zor oluyordu. Bütün tedavi 40 gün kadar sürdü. Yanık kurudu, ama bacağımdaki şişlik iyileşmemişti. Yüksek İhtisas KVC ‘ye gittik. Renkli Doppler  yapıldı. Tetkiklerden sona KUMADİN ilacı başlandı. Kanı sulandırmak gerekliymiş. Kanı sulandırırken kandaki INR seviyesine bakılıyor ve ayda bir kere kontrolü gerekiyor. Ayrıca kumadin kullanırken yeşil sebze tüketmemek gerektiğini belirttiler. Kumadinin etkisini arttırıyormuş. Fazla güneşte de kalınmaması gerekliymiş.  

 

Velhasıl yara iyileşti, derken bu sefer toplar damarda tromboflebit denilen tıkanıklık çıktı. Yaranın iyileşmesi için bol proteinli  gıda alınmasını önerdiler. Bu arada kolesterolüm de çıktı. Hareketsizlikten kilo aldım. Kumadini 4 ay kullandım. Neyse ki sorun kalmadı. Sonra da kilolarla mücadele ettim. Bacağımda da hiç iz kalmadı, ciltte büzüşme filan olmadı. Bu arada doktoruma çok teşekkür ederim. Ben çok acıyor, yapmayın dedikçe , şimdi acıyor, ama onunla iyileşecek diyen Doktor beye çok teşekkür ederim. O haklı çıktı.  Sonunda bana teşekkür edeceksiniz demişti. Şimdi kendisine teşekkür ediyorum.

 

Sonuç olarak, şunu diyebilirim; yanıkta bana acil olarak Silverdin ve Bactigrass uygulansaymış, tedavim daha çabuk iyileşecekmiş. Allah kimseye vermesin. Sağlıklı günler diliyorum.Yaşadığım tecrübeler umarım, size yardımcı olur. 


DMCA.com Protection Status