Haşimato hastalığı son zamanlarda neden artıyor

Haşimato hastalığı 20 yıl önce dâhiliye uzmanları ve endokrinologların seyrek karşılaştıkları sağlık sorunlarından biriydi.Son yıllarda nedense poliklinik rutinlerimizden biri haline geldi. Neredeyse her gün bir değil, birkaç Haşimato hastası görmeye başladık! Peki bu artışın sebebi ne?

Haşimato hastalığının bu kadar sık görülmeye başlamasını sadece teşhis imkânlarının çoğalmasıyla açıklamak pek mümkün değil. Teşhiste kullanılan otoantikorların ölçümünün kolaylaşması ve tiroid ultrasonografisi uygulamalarının sıklaşıp yaygınlaşması tabiî ki daha çok hastanın teşhisini sağlayabiliyor ama hasta sayısındaki artışı sadece bunlarla izah etmek yeterli olmasa gerek... Kısacası pek çok modern zaman hastalığı gibi Haşimato hastalığının yaygınlaşmasında da bazı nedenler olmalı. 
Bana göre “kaygı bozukluğu” ve “depresyon” sorunu yaşayan kişilerin artması bu nedenlerden biri ve belki de en önemlisi. Uzun ya da kısa süreli ama şiddetli üzüntü, endişe ve korkularını takiben Haşimato hastalığına yakalanan pek çok hastam var.
Menopozun, hamileliğin, doğum sonrası 
streslerin de Haşimato oluşumunu kolaylaştırabileceğini biliyoruz.
Tabiî ki “genetik” eğilim de çok önemli bir faktör. 
Çünkü klinik takipler dikkate alındığında genetik-ailesel eğilim özellikle kadınlarda daha da belirgin gibi görünüyor. Zaten bu nedenle de Haşimato teşhisi konan hanımlarda anne, kız kardeş, teyze gibi yakın akrabalarda da bu hastalığa ilişkin bulguların olup olmadığı da araştırılıyor.
Not: Haşimato hastalığı tiroid bezinin bağışıklık sistemindeki bir bozukluk nedeniyle tahrip olması sonucunda ortaya çıkıyor. Tiroid bezinin hasar görmesi, aşırı ya da az çalışmasına sebep oluyor. Seyrek olarak da tiroid hastalansa bile normal çalışmasını sürdürebiliyor. Teşhiste ultrasonografik tiroid bezi incelemeleri ve anti-TPO gibi testlerden istifade ediliyor.

 

Konu hakkında daha çok bilgi için : http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/23656985.asp adresinden yararlanabilirsiniz. Ben bu hastalığı araştırırken denk geldim. 


DMCA.com Protection Status