Yeni bir uzakdoğu sporu değil, aksine bir hastalık olarak Haşimato...

Selamlar,

 

Yaklaşık 2004 senesinden beri düzenli olarak sporla uğraşıyorum, yorucu fiziksel aktiviteler yapıyorum (Dağcılık, Dağ Bisikleti, Trekking vs. gibi). Bütün bu düzene rağmen kilo verme sorunları yaşıyordum, normalde incecik olmam gerekirken bel bölgemde hafif bir yağlanma mevcuttu. Ayrıca sportif anlamda performansımı arttırmakta zorluk çekiyordum.

 

Son yıllarda saçım dökülmeye başlamıştı. Yorgunluk yaşıyordum. Unutkanlık ve halsizlik oluşuyordu. Anneme, kardeşime ve babama rutin kontroller sırasında Haşimato Hastalığı tehşisi konmuştu. Genetik olarak taşınan bir hastalık olduğunu duyduğum için bende kontrol ettirmek için bir Endokronoloğa göründüm.

 

Doktor muayene sırasında ilk olarak ultrasonla tiroid bezime baktı. Tiroidin görünüşünden haşimato olma ihtimalim olduğunu belirtti. Bel ölçümü ve kilomu kaydetti. Kan testi istedi. Kan testi sonucu ANTİ TPO değerimin normalin 10 katı olduğu gözüktü. (Sonradan öğrendiğim kadarı ile bu ANTİ TPO, tiroid hormonuna saldırarak hücre içindeki T3, T4 hormonun azalmasına sebep oluyormuş).

 

TSH değerim 3.7 çıktı. Şimdi internetten araştırdığım kadarı ile, eskiden yapılan testlerde TSH 0-5 arası normal kabul ediliyormuş, ancak yeni çıkan araştırmalara göre 3 den fazlası artık normal kabul edilmiyormuş. Bu nedenle doktorum şikayetlerimi de göz önünde bulundurarak 3 ay boyunda 25 microgram levotiroksin (piayasada birçok marka mevcut) almama karar verdi. 

 

3 ay boyunca sabahları 25 microgram levotiroksin aldım. Kısa vadede etkisini hissetmesem de 2 ay sonra yorgunluğumun azaldığını fark etmeye başladım. Bu süreçte 4-5 kilo verdim. Sportif performansım arttı. 

 

Yan etkilerine gelirsek, sanırım biraz terleme yapıyor ve insanın biraz daha sinirli bir ruh haline sokuyor. Belki de olması gereken budur?

 

3 ay sonra yaptığımız kan testlerinde TSH seviyemin normale (2.0) indiğini öğrendik. Doktor 1 sene bu ilacı kullanmamı, sonra tekrar test yapacağımızı belirtti. Sanırım ömür boyu bu ilacı kullanacağım ancak 100 adedinin 2 TL olması sevindirici bir gelişme.

 

Benzer sorunları yaşıyorsanız bir endokronoloğa görünmenizi tavsiye ederim. İyi günler,


DMCA.com Protection Status