Sarp

Alerji

Takip et
11 years ago


Bahar Allerjisi ve Astım

Herkese Merhaba,

 

Uzun süredir - yaklaşık 10 yıldır - çektiğim ve hayat standartlarımı düşüren alleri sıkıntım hakkında yaşadığım tecrübeleri sizlerle paylaşmak amacıyla bu yazıyı yazıyorum. 

 

Bundan 10 yıl önce, ben üniversitede okurken bahar aylarında aksırık, öksürük vb. sorunlar yaşamaya başlamıştım. İlk olarak sebebinin allerji olabileceğini düşünmedim. Bu nedenle ilk olarak KKB konusunda uzman bir doktora muayene oldum. Endoskop kullarak yaptığı incelemelerde burnumda allerjik yapının bulunduğunu söyledi. Burun bölgesinde çekilen MR sonucu da burun kemiğimin yamuk olduğunu, deviasyon ameliyatı yapılırsa sıkıntılarımın biteceğini belirtti. Bana yazdığı ilaçlarla (nasonex - ve adını hatırlamadığım bir çiğneme tableti) ile sorunlarımı biraz azalttı.

 

Birkaç yıl bu şekilde ilaçlar ile allerjimi kontrol altında tuttum. Her yıl Mayıs ayının başında antihistaminik ve astım spreyleri kullandım. Açıkçası tedavi için kendi ihmalim olduğunu da söyleyebilirim. 2007 yılında Ankara'da özel bir hastaneye başvurarak allerji testi yaptırdım ve test sonucu allerjim olmadığına karar verildi! 

 

2007 yılında yapılan bu tehşisten sonra 2012 senesine kadar ilaç kullanımı ile allerji sorunlarımı kontrol altında tutmaya çalıştım. Bu sırada allerjim da artmıştı. Artık geceleri uyumakta sıkıntı çekityordum çünkü Astım nefes darlığı yapıyordu. Sürekli Ventolin kullanmak durumundaydım. Bu nedenle 2012 senesinde Ankara Üni. İmmunoloji bölümünden randevu aldım.

 

Şikayetlerim incelendi ve birçok teste tabii tutuldum. Tehşisin konulması sırasında büyük bir özen gösterildi. Yapılan testler sonucu ev tozuna ve çayır-çimen-polenlere allerjim olduğu tespit edildi. Bu yapılan tespit sonucu heyet raporu ile aşı tedavisine başlanmasına karar verildi. Gerek görüldüğü durumda 5 yıl, her yıl 7 hafta olmak üzere aşı olacaktım.

 

Aşı tedavisinin ilk yılını bu sene gerçekleştirdir. Şubat- Mart - Nisan aylarında haftada 1 kere aşı oldum. Aşı tedavisinin ilk yılı olmasına rağmen, normalde 1 Mayısda başlayan allerjim bu sene çok hafif geçiyor. Özellikle ortamda kavak polenleri varken hapşırık , tıksırık sorunları yaşarken bu sıkıntıları artık yaşamıyorum. Tabii sonuçları tam olarak anlayabilmek için beklemek gerekli. Hastanede aşı olurken 4. ve 5. yılında olan hastalar ile konuşma fırsatı yakaladım. Onlar allerjilerinin büyük ölçüde azaldığını belirttiler. 

 

Kısacası aynı sorunları yaşıyorsanız, aşı tedavisi sizin için de faydalı olabilir. 



kuban demis ki:

Merhabalar bende 1990 dan beri her bahar alerji yaşıyorum belirtileri boğazda kaşıntı dudak ve gözde kaşıntı, burun akıntısı ve sürekli arka arkaya hapşırma krizleri. bazı akşamlarda burnum tıkalı olduğu halde akıntı oluyor. sizdede bu belirtiler varmıydı acaba? Alerji testinde hemen hemen herşeye alerjim çıktı fakat Prf. önerisi baharda maske kullanacaksın oldu:(
Beğen (0) | Rapor | Permalink | 11 years ago

Sarp demis ki:

Selamlar, Bana doktorunuzun verdiği çözüm çok saçma geldi. Kimse maske kullanmak zorunda değil ( ancak direniyorsanız takabilirsiniz:)) Eğer bu allerjik reaksiyonlar sizde sorun yaratıyorsa tedaviyi düşünün derim. Bu nedenle bulunduğunuz şehirde bu tedaviyi veren hastane var mı yok mu araştırmanız lazım diye düşünüyorum...
Beğen (0)Rapor | Permalink | 11 years ago
DMCA.com Protection Status