Hipertansiyon ve Spor

Hipertansiyonu olan bir kişi, tansiyonunu kontrol altına alan ilaçlar kullanmadan spor yapmaya başlamamalıdır. Çünkü, sağlıklı insanda bile, egzersizden sonra yarım ile bir derece kadar tansiyon çıkabilir. Hipertansiyonu ilaçlarla kontrol altına alındıktan sonra basit egzersizler ve yürüyüşlerle spora başlanır. Kontrollarda bir sorun yoksa egzersiz ve spor bir ölçüde arttırılabilir. Fakat, ağır spordan kaçınmak gerekir. Düzenli fazla ağır olmayan egzersiz faydalıdır. Bu şekilde tansiyon azaltılabilinir hatta ilaca dahi gerek kalmayabilir. 


Düzenli egzersiz; kalbin damarlarının genişlemesini ve kalp adalelerinin güçlenmesini  sağladığı için  kalp  hastalığı riskini azaltır. Stresinin dağılmasını sağlar, bu da tansiyonun düşmesini sağlar.


Egzersize hafif ısınma hareketleriyle başlanmalı, önce hafif daha sonra tempolu yürüyüş çok iyi gelir. Bunun için de uygun giysi ve ayakkabı giyilmelidir.


Eğer kapalı salonlarda spor yapılıyorsa, kalp atım hızını ve tansiyonu ölçen cihazlarla spora başlamak daha iyi olur. 


Koşu sporu yapmak için kırk yaşının üzerinde olanlar eforlu test yaptırmalı ve bir spor uzmanına danşlmalıdır. 


Yüzme, olanakları olanlar için çok yararlı bir spordur. Ancak yüzme süresini de tedrici olarak arttırmak gereklidir.  


Bisiklete binmek de oldukça yararlıdır. Kapalı yerlerdeki sabit veya açık havada hareketli bisiklete binmek oldukça yararlıdır. Sabit bisikletlerde kalp atım hızını ve tansiyonu gösteren göstergeler de vardır. Bacak adalelerini ve kalp adalelerini kuvvetlendirir. 


Ağırlık kaldırma ve adale geliştirici spordan uzak durmak gerekir. 


Egzersiz sırasında; göğüste ağrı, baygınlık hissi ve baş dönmesi, nefes almada zorluk hissi, düzensiz kalp atımı hissedilirse derhal bırakılmaldır. Aşırı sıcak ve aşırı soğuk havalarda egzersizde oldukça dikkatli olmak gerekir.      

 


DMCA.com Protection Status