Ãœlseratif Kolit Hikayem -1

Ben 1998 doğumlu Erkek bir Ülseratif kolit hastasıyım. Bu yazıyı yazmamın nedeni kendim de bu tarz yazıları çok aramıştım ve bulamamıştım. Başkalarının hikayelerini okumak insana yalnız olmadığını hissettiriyor ayrıca aradığımız bazı cevaplara da ulaşabiliyoruz. Umarım sürecimde aradığınız soruların cevabını bulabilirsiniz ve size yardımcı olur. Hatta ben de yeni bir hasta olduğum için belki sizin de bana tavsiyeleriniz olur.

BildiÄŸiniz üzere 2020 Mart ayında Türkiye’de COVÄ°D salgını baÅŸladı ve eÄŸitimler online a döndü. Bu süreç benim için hep evde aktivitesiz ve saÄŸlıksız beslenerek geçti. Pandemiye 74kg girdim. 1 seneye 86 kg olmuÅŸtum. 2021 ocak ayında sigarayı bıraktım. Ve 2021 nisan ayı gibi sanki wc alışkanlıklarımın deÄŸiÅŸtiÄŸini gözlemledim. Dışkım sanki incelmeye baÅŸlamıştı. Yaz aylarına geldiÄŸimde de dışkıladıktan sonra dışkımda hafif kan gözlemlemeye baÅŸlamıştım. Ekim 2021 gibi doktora gittiÄŸimde iç hemoroit olduÄŸunu söylemiÅŸti. Ama aylarca wc alışkanlığım deÄŸiÅŸtiÄŸi için bu sonuca nedense o zaman da çok güvenmemiÅŸtim.

Ä°LK ATAK

2022 ÅŸubat ayına geldiÄŸimde ise ilk atağımı geçirdim. Kanlı ishal olmuÅŸtum. Anı wc ihtiyacı ve karın aÄŸrısıyla günde ortalama 8 kere filan wc'ye gitme ihtiyacı hissediyordum. Doktora gittim. Kan testleri ve gaita testleri yaptı. Dizanteri olduÄŸumu söyledi. Sebzeleri, meyveleri iyi yıka, hijyenine önem ver filan diye öğütler verdi sonrasında FLAGLY ve CÄ°PRO verdi. 2 hafta onları kullandım bir iÅŸe yaramadı. ilaçlar bittikten 2 hafta sonra daha sürdü toplamda 1ay sonra düzeldim diyebilirim. Bu süreçte 4 kg filan vermiÅŸtim. 

Ä°KÄ°NCÄ° ATAK

Haziran ayında 4 aylığına yurt dışına çıkacaktım ve tam yurt dışına çıkamadan önce şikâyetlerim yenilendi ve ben hasta olarak yurt dışına çıkmak zorunda kaldım. Bu sefer çok daha sıkıntılı bir süreç geçirdim çünkü yurt dışında ilacım yoktu zaten daha hastalığımın ne olduğunu bilmiyordum. Çok kötü besleniyordum ve psikolojik olarak bitik bir halde tek başıma 4 ay yurt dışında kalacaktım. Bu seferki atağımda 10kg filan verdim ve 2 ay sürdü. Süreçte çok ateşim çıktı. Halsizlik çektim. Günde ortalama 8-10 arası wc gidiyordum. Ne yemem ne yememem hakkında en ufak bilgim yoktu. Haziran ve Temmuz ayın böyle geçti. Ağustos başı gibi remisyona girmiştim tekrar.

ÜÇÜNCÜ ATAK

AÄŸustos’un sonu gibi tekrar ÅŸikayetlerim baÅŸladı. Bu sefer de Türkiye'ye dönene kadar sürdü yani yaklaşık 1.5ay sürdü bu süreçte de 10kg verdim. 82kg gittim yurt dışına 62kg olarak dönüyordum. Türkiye’ye döndüğümde insanlar resmen benden bir açıklama bekliyordu. Nasıl bu kadar zayıfladın? Ne oldu? Çok deÄŸiÅŸmiÅŸsin. Bu ne olum biraz kilo al erkek 60kg adam mı olur filan diye ilginç ve aptalca yorumlar alıyordum. Ben de bu süreçte hastalığımın ne olduÄŸunu bilmediÄŸimden insanlara pandemide gereksiz kilo almıştım vermiÅŸ oldum iyi oldu gibi açıklamalar yaptım. Çok çalışıyordum. Yemeklerini beÄŸenmedim ondan zayıfladım gibi açıklamalarda bulundum hep. Sonrasında Türkiye’ye döner dönmez hastaneye koÅŸtum tabi. Yurt dışında sadece Google’dan araÅŸtırıyordum. Hastalığımın ne olduÄŸunu bilmemek beni psikolojik olarak resmen bitirmiÅŸti. Ya sandığımdan kötü bir ÅŸeyse diye hep kendimi periÅŸan etmiÅŸtim. Son aylara doÄŸru Google’dan araÅŸtırarak ülseratif kolit olabileceÄŸimi öğrenip ona göre beslenmeye baÅŸlamıştım ama. Türkiye'ye döner dönmez bu belirsizlikleri ortadan kaldırmak amaçlı hastaneye koÅŸtum.

İlk başta iç hastalıları doktoruna gitmiştim. O bana beni gastroenteroloji doktorunun görmesi ve kolonoskopi yapması gerekeceğini söyledi ve ayrıyeten ülseratif kolit olabileceğimi de söyledi. 2022 aralıkta kolonoskopi oldum ve evet tahminler doğru çıktı. Ülseratif Pankolit hastasıymışım. Bütün bağırsağa tutunmuş.

DÖRDÜNCÜ ATAK (İLK KORTİZON TECRÜBEM VE ETKİLERİ)

Bu kolonoskopi sürecinde 4. Atağımı yaÅŸadım ve bana doktorum diyettim hakkında bilgiler verdi. Kızartma yeme, süt ve süt ürünlerinden uzak dur, kahve içme alkol içme tarzı ÅŸeylerden bahsetti. Hastalığım hakkında bilgiler verdi. Ve ASACOL(800MG)3*2  Ã¶mür boyu kullanmam gerektiÄŸini söyledi. Yanında FLAGLY ve CÄ°PRO verdi 2 hafta kullan dedi.

Kullandım fakat bir etkisi olmayınca 2023 ÅŸubat ayında PREDNOL(16MG) e baÅŸladık. Sabah 2 akÅŸam 1 toplamda günde 48 mg ile baÅŸladım. 2 hafta bu ÅŸekilde kullandım. Sonrasında 8mg 8mg düştük ve 2ay kullandım. Kullandığım günden itibaren çok iyi geldi. Ä°lk günden iÅŸtahımı açtı. 1Hafta iyileÅŸtirdi. 2hafta sonra neredeyse tamamen remisyondaydım. Doktorum ÅŸeker ve tuzdan uzak durmam gerektiÄŸini ve iÅŸtahımın çok açılabileceÄŸini söylemiÅŸti fakat ben bu kadar beklemiyordum. Kortizon kullanırken yememe içmeme neredeyse hiç dikkat etmedim. Tuzlu ve ÅŸekerli aşırı canım çekiyordu ve ben de yiyordum. Bu süreçte gece ter basması, tansiyonda oynamalar, el ve ayaklarıma kramp,  gözümde biraz bulanıklık, omuzlarımda sivilcelenme ve 3 haftadan sonra yüzümde ÅŸiÅŸlik oluÅŸtu(aydede suratı). Normalde çok uyumayı seven birisiyimdir 8saat uyurdum ama prednolü kullanırken hep erken kalktım ve 6 saat uyku bile yeterli geliyordu. Bu süreçte ilacın hem fizyolojik hem de psikolojik etkilerinden dolayı agresif tutumlar sergileyebiliyordum maalesef. Bu süreçte insanların ne kadar salak ve kırıcı olabildiklerini çok daha iyi gördüm. Çünkü oluÅŸan ödemden dolayı ÅŸiÅŸliklerini gören insanlar çok fazla soruyla seni karşı karşıya bırakabiliyor.  Arı mı soktu? Ä°laç mı kullanıyorsun? Yuh nasıl bu kadar kilo aldın? gibi sorular yöneltebiliyorlar.

Bu durum tabi insanı psikolojik olarak çok zorlayabiliyor fakat inanın prednol kullanmak genel olarak bana çok iyi geldi diyebilirim. Remisyonda olmanın verdiği mutluluk kadar güzel bir şey yok. Ve kortizonlar korkanlar varsa diyetlerine çok dikkat edebilirler. Tuzsuz ve şekersiz beslenip, az karbonhidrat bol proteinli bir şekilde beslenebilirsiniz. Ayrıca, kalsiyum ve potasyum da bol tüketmek gerekli. Ve çok bol su içmelisiniz. Ben bu süreçte bunlara hiç dikkat etmediğim için baya yan etki gördüğümü düşünüyorum. Tabi siz hiç görmeyebilirsiniz tam tersi fazla da görebilirsiniz. Bu sizin yaptığımız diyete ve bünyenize bağlı olacak.

Kortizonun vücudumda topladığı ödem bıraktıktan 10 gün sonra baya bir geçti. 3 haftaya da tamamen bir şey kalmadı diyebilirim. Omuz sivilceleri de 1 aya geçti. Tamamen 1 aya bütün etkileri geçti diyebilirim.

5. ATAK (HAFÄ°F BELÄ°RTÄ°LER AMA UZUN SÃœRMESÄ°)

Nisan ayında kortizonum bitti. Bu kortizonu kullanırken belli baÅŸlı yan etkiler yaÅŸasam da bana çok iyi geldiÄŸini söyleyebilirim. Ta ki kortizonu bırakır bırakmaz tekrar atağımın baÅŸlamasına kadar. Ä°lacı bırakır bırakmak ÅŸikayetlerim tekrar baÅŸladı. Ama bu sefer bulgular çok hafifti. 1 hafta sadece halsizlik biraz üşüme oldu. Günde 2 3 kere dışkılama ihtiyacı ve çok az kan oluyordu 1 hafta sonra o  da geçti . Kendimi iyi hissediyordum fakat sadece ishaldim. Ve günde 2 3 kere wc ye gidiyordum. Aylarca böyle sürdü. Doktora gitmiÅŸtim tekrar ama doktor son 1 kere daha kortizon denemeliyiz deyince ve ben de daha yeni kortizon tedavisini bırakmış biri olarak pek sıcak bakmadım. Ama doktor seni hemen remisyona sokmalıyız sonra olmazsa Ä°MURAN’a geçeceÄŸiz dedi. Ben de kortizonu daha yeni bıraktığımdan ve bulgularımın çok ciddi olmamasından dolayı maalesef doktorumu dinlemedim. Çünkü hem kortizonun etkilerini vücudumdan atmak için sabırsızdım ve sadece günde 2, 3 defa wc gidiyordum bundan dolayı güzel bir diyetle kendi kendime remisyona girebileceÄŸimi düşündüm. Fakat öyle olmadı.

Sonra ben 5 ay böyle yaşadım. Her şeyim iyiydi sadece ishaldim günde 3 kere wc ye gidiyordum. Bu süreçte işe gidip geliyordum filan. Çok bir sıkıntı yoktu gibi. Tabi psikolojik olarak bitmiştim de. Çünkü bazen olur olmadık wc ye koşmanız gerekebiliyor ve kafandan ya wc ye gitmek istersem ve wc doluysa korkusu insanı bildiği BİTİRİYOOR.

Bundan dolayı baktım kendim remisyona giremiyorum. Doktora gittim tekrar ve artık tedavisi neyse olayım kafasındaydım. Anlattım durumumu o da kolonoskopi yaptı ve hala bütün bağırsağımın hasta olduÄŸunu söyledi. Åžikayetlerimin çok olmasa bile bu iltihabı kurutmalıyız ve kontrol altında tutmalıyız dedi. Tekrar PREDNOL(16MG) yazdı. Sabah 2 akÅŸam 1 kullanacaktım. 2 haftadan sonra azaltacaktık ve 10hafta sürecekti. Aynı zamanda 2 tane adını unuttuÄŸum kan testi verdim. Bu tersti Ä°MURAN kullanmadan önce yapmamız gerekiyormuÅŸ. Åžimdi PREDNOL’u kullanmaya baÅŸlayı 2 hafta oluyor. Bu sefer saÄŸlam diyet yapıyorum. Sabahları genelde yumurta ve yanında halk ekmeÄŸinde satılan tuzsuz ekmekten çok az yiyorum. Öğlen iÅŸ yerinde tuzsuz bir ÅŸey dışarıda bulmak imkânsız olduÄŸu için yemek yemiyorum sadece nektarı ve muz yiyorum. AkÅŸam eve gelince de yine tuzsuz genelde tavuk, et, balık ve varsa protein ağırlıklı baharatsız yemekler yiyorum. Günde 4lt filan su içiyorum. Hep fazla su içerdim zaten. Meyveli kefir tüketiyorum. Onun dışında çay içiyorum. 2 hafta oldu ÅŸu anlık hiçbir yan etki görmedim ve kortizonu baÅŸladığım günden beri wc sayım 1 e düştü. Demek ki diyetin yan etkilere çok büyük önemi varmış. Lütfen bu süreçte ben tuzsuz yiyemem ben yapamam tarzı ÅŸeyler söylemeyin. Ben yapıyorsam herkes yapar. Cidden iradesi çok güçlü biri deÄŸilimdir. Ama ÅŸu hastalıkla tanıştığım günden beri öğrendiÄŸim bir ÅŸey var ki insanın alışamadığı bir ÅŸey yok.

Kan testi sonuçlarım haftaya çıkacak sonrasında Ä°MURAN kullanıp kullanmayacağımı öğrenicem. Ä°MURAN hakkında da çok aşırı şüphelerim var ama yapacak bir ÅŸey yok denemek zorundayım. Bağırsakları uzun süre remisyonda tutup bir rahatlatmak lazım. 1 yıldır aralıksız hastalar neredeyse. Åžu anlık sürecim böyle ilerliyor. GeliÅŸme olduÄŸu gibi yazı yazıp ekleyeceÄŸim. 


DMCA.com Protection Status