Apandisit

Apandisit Nedir? İnce bağırsakla kalın bağırsağın birleşim yerine yakın, bir tarafı kapalı, 0.5-1cm genişliğinde , genellikle 4-7 cm uzunluğunda, karnın sağ alt bölgesinde yer alan bir barsak uzantısının cerrahi tedavi gerektiren enfeksiyonudur.

Akut apandisit, apandiksin iltihabıdır. Apandiks duvarında bulunan lenfoid (bağışıklık) dokusunun büyümesi,  bir yabancı madde veya  taşlaşmış dışkı gibi değişik nedenlere bağlı olarak kalın bağırsak ile bağlantılı kısmı tıkanır. Bu durumda içindeki içerik kalın barsağa akamaz. Mikroorganizmaların içeride aşırı çoğalması ve apandiks duvarının dolaşımının bozulması ile apandiks iltihabı (apandisit) gelişir. Enfeksiyon, erken dönemde yani apandiksde sınırlı kaldığı dönemde cerrahi olarak tedavi edilmezse giderek apandiks duvarında dolaşım bozukluğu ve doku ölümü (nekroz)olur. Bunun sonunda duvar delinir. Apandiks içeriği karın boşluğuna akar. Bir refleks gelişimle karın içi organlar ve savunma mekanizması hücreleri bu bölgeyi sınırlandırır ve iltihabin karın içine daha fazla yayılmasını önler. Bazan bu olmayabilir ve peritonit denilen yaygın karın içi enfeksiyonu gelişebilir. Bu apandisit iltihabının oldukça tehlikeli boyuta ulaşması sonucu olur.

Apandistin Belirtileri

Başlangıç evresinde göbek çevresinde bir ağrı olur. İlerleyen saatlerde ağrı artarak karnın sağ alt kısımda yerleşir. Hasta huzursuzdur, rahatsızdır , fakat ağrı çok da şiddetli değildir.İlave olarak iştahsızlık, bulantı gelişir. Daha ilerleyen durumda kusma da görülür. Ateş fazla çıkmaz. İlerliyen tabloda ağrı daha da artar.Karında yaygın olarak hissedilmeye başlar. Karın ön duvarı adalelerin kasılmasıyla tahta sertliğinde olur. Hastanın ateşi de yükselir.

Apandistin Teşhisi

Klinik muayene tanı için çok değerlidir. Karnın sağ alt kısımda hassasiyet vardır. Karnın elle muayenesinde rebound ağrısı  denilen tablo oluşur. İştahsızlık , bulantı, giderek kusma ve hafif ateş tanıda yardımcı unsurlardır.

Tam kan ve idrar tetkikleri, tanıda ve ayırıcı tanıda yardımcı olur. Kadınlarda  jinekolojik nedenli karın ağrısı ile karıştırılmamalıdır. Ultrasonografi , bilgisayarlı tomografi oldukça yardımcıdır. Ender de olsa;  bazı durumlarda tanısal laparoskopik (endoskopik) muayene gereklidir.

Apandistin Tedavisi

Akut apandisitin tedavisi apandektomi, yani hastalıklı apandiksin ameliyatla  çıkarılmasıdır. Oldukça kolay olan bir cerrahi müdahaledir. Erken dönemde yapılırsa hasta hastanede fazla kalmaz, ancak geç gelen  ilerlemiş hastalarda tedavi daha zor ve uzun sürer.

Her karın ağrısında hemen ağrı kesici kullanmamak gerekir. Ağrının giderilmesi tanıyı güçleştirir. Tedavide cerrahın karar vermesinde gecikmeye neden olur. Bu durum olayı daha da ağırlaştırır. 

Bu hastalık hakkında hiç tecrübe paylaşılmamış. İlk paylaşımı yaparak herkese öncülük etmek ister misin?

Birçok kişi farklı hastalıklarda deneyimlerini Motivolog'da paylaştı.

Hadi sende hikayeni paylaş daha çok kişiye ulaşmamıza yardımcı ol.
DMCA.com Protection Status