Katarakt Ameliyatı

Katarakt Ameliyatı Nedir? Katarakt ameliyatı gözünüzdeki göz merceğini çıkarma ve yapay bir göz merceği ile değiştirme işlemidir. Katarakt ameliyatı görmeyi sağlayan göz merceğindeki bulanıklaşmayı tedavi etmek amacıyla yapılır.

Katarakt ameliyatı bir göz doktoru tarafından ayakta tedavi temeline dayanarak yapılır, dolayısıyla hasta ameliyattan sonra hastanede yatmak zorunda değildir. Katarakt ameliyatı çok yaygın ve genellikle güvenli bir ameliyattır.

Katarakt Ameliyatı Neden Yapılır?

Katarakt ameliyatı kataraktları tedavi etmek amacıyla yapılır. Kataraktlar bulanık görmeye sebep olabilir ve ışığa olan hassasiyeti arttırabilir. Eğer katarakt günlük işlerinizde size engel oluyorsa, doktorunuz size katarakt ameliyatını tavsiye edebilir.

Eğer katarakt diğer bir göz tedavisi için engel yaratıyorsa, katarakt ameliyatı tavsiye edilebilir. Örneğin, eğer katarakt gözünüzün arkasını gözlemlemeye veya başka bir göz problemini tedavi etmeye problem yaratıyorsa(yaşa bağlı makula dejenerasonu veya diabetik retinopati gibi) doktorunuz katarakt ameliyatını tavsiye edebilir.

Birçok durumda, katarakt ameliyatı için beklemek gözünüze zarar vermez,  yani seçeneklerinizi değerlendirmek için vaktiniz vardır. Eğer görüşünüz hala iyiyse, katarakt ameliyatı için daha zamanınız var demektir.

Katarakt ameliyatını değerlendirirken, bu soruları aklınızda bulundurmanızda yarar var:

  • İşinizi güvenli bir şekilde yerine getirebiliyor musunuz?
  • Okurken veya televizyon izlerken problem yaşıyor musunuz?
  • Yemek yapmak, alışveriş yapmak, merdiven çıkmak veya ilaç almak zor mu geliyor?
  • Görüş problemleri özgürlük derecenizi kısıtlıyor mu?
  • Yüzleri seçmekte zorlanıyor musunuz?
  • Parlak ışıklar görmeyi daha mı zorlaştırıyor?

Katarakt Ameiyatı Riskleri

Katarakt ameliyatı sonrası komplikasyonlar yaygın değildir ve çoğu başarıyla tedavi edilebilir.

Katarakt ameliyatı riskleri:

  • İltihaplanma
  • Enfeksiyon
  • Kanama
  • Şişme
  • Retinal dekolmani
  • Glokom
  • İkincil katarakt
  • Görme kaybı

Eğer başka bir göz hastalığınız veya vücudunuzun başka bir yerini etkileyen başka bir hastalığınız varsa komplikasyon riskiniz daha yüksektir. Bazen, diğer göz problemlerinden dolayı oluşan zedenlenmelerden( golokom veya makular dejenerasyon gibi)  katarakt ameliyatı görmeyi arttırmada başarısız olabilir. Eğer mümkünse, katarakt ameliyatından önce, diğer göz hastalıklarını tedavi etmek de yarar vardır.

Ne bekleyebilirsiniz?

Katarakt ameliyatı genellikle 1 saat veya daha az bir zaman alır.


Öncelikle, gözünüze gözbebeğinizi büyütmek için göz damlası damlatılır. Lokal anestezi ile bölgesel olarak uyuşturma işlemi yapılır ve rahatlamanız için yatıştırıcı ilaç verilebilir. Yatıştırıcı ilaç verilirse, uyanık kalabilirsiniz, fakat ameliyat sırasında halsiz hissedebilirsiniz.

Katarakt ameliyatı sırasında, bulanık göz merceği çıkartılır ve temiz yapay göz merceği yerleştirilir. Bazı durumlarda, katarakt yapay göz merceği konmadan çıkartılır.

Katarakt ameliyatından sonra

Katarakt ameliyatından sonra, görüşünüzün artmasını bekleyin. İlk başlarda, görüşünüz bulanık olsa da gözünüz iyileştikçe düzelecektir.

Genellikle ameliyatınızın ertesi günü, haftası ve ayı göz doktorunuzu görerek iyileşmeyi gözlemlersiniz.

Ameliyattan sonra birkaç gün kaşıntı ve hafif rahatsızlıkların olması normaldir. Gözünüzü kaşımaktan ve gözünüze bastırmaktan kaçının. Doktorunuz göz bandı veya koruyucu bir gözlük önerebilir. İyileşme periyodundayken doktorunuz ayrıca birkaç gün boyunca göz bandı takmanızı ve uyurken koruyucu gözlük takmanızı önerebilir.

Doktorunuz göz damlası veya enfeksiyonu önleyici, iltihaplanmayı azaltıcı ve göz basıncını kontrol etmek için başka ilaçlar verebilir. Birkaç gün sonra, gözünüzdeki rahatsızlık kaybolmalıdır. Fakat genellikle, tamamen iyileşme 8 haftada gerçekleşir.

Aşağıdakilerden herhangi biriyle karşılaştığınızda hemen doktorunuza başvurun:

  • Görme kaybı
  • Kullandığınız ağrı kesicilere rağmen devam eden ağrılar
  • Aşırı göz kızarıklığı
  • Gözde ışık çakması veya yeni benekler oluşumu
  • Bulantı, kusma veya aşırı öksürme

Katarakt ameliyatından sonra çoğu insan gözlüğe ihtiyaç duyar, en azından bir süre. Doktorunuz gözleriniz yeterli derecede iyileştiği zaman gözlüğe ihtiyacınız olup olmadığını size söyleyecektir.

Eğer her 2 gözünüzde de katarakt varsa, doktorunuz genellikle 1 ya da 2 aysa sonrasına ikinci bir ameliyat randevusu verecektir. Bu işlem ilk ameliyat edilen gözünüzün iyileşmesi için zaman tanımak için yapılır.

Katarakt Ameliyatı Sonuçları

Birçok insanda katarakt ameliyatı görüşü düzeltmek açısından başarıya ulaşır.

Ameliyatı geçiren insanlarda arka kapsül kesafeti(AKK) ya da ikincil katarakt diye bilinen bir komplikasyon gelişebilir. Bu komplikasyon, göz bebeği kapsülünün arka kısmı - ameliyat sırasında çıkartılmayan göz merceği parçası ve göz merceği implantını destekleyen parça – bulanıklaşmaya ve görüşü bozmaya başladığı zaman olur.

AKK acısız bir şekilde 5 dakikalık itrium alüminyum garneti lazer kapsülotomi denilen ayakta tedavi yöntemiyle tedavi edilir. Bu tedavi, lazer kullanılarak bulanıklaşan kapsülde ışığın girebileceği küçük bir yol açılarak yapılır.

Tedaviden sonra, genellikle 1 saat doktorunuzun gözetiminde göz basıncınız kontrol edilir. Diğer komplikasyonlar nadirdir fakat göz basıncı artması ve retinal dekolmani içerebilir. 

Bu hastalık hakkında hiç tecrübe paylaşılmamış. İlk paylaşımı yaparak herkese öncülük etmek ister misin?

Birçok kişi farklı hastalıklarda deneyimlerini Motivolog'da paylaştı.

Hadi sende hikayeni paylaş daha çok kişiye ulaşmamıza yardımcı ol.
DMCA.com Protection Status