Sivilce
Sivilce (Akne Vulgaris) Nedir? Sivilce, kıl kökü ve yağ bezinin inflamatuvar bir hastalığıdır, her yaşta olmakla birlikte her iki cinste de ergenlik çağında daha çok görülür. Genetik yatkınlık söz konusu olabilmekle birlikte stres, yağlı yiyecekler, kozmetik uygulamalar ve androjen hormonlarının fazla salgılanması risk faktörleridir.
Sivilce Teşhisi
Genellikle daha çok yerleşim yeri yüzdür,kulak altlarında, sırt ve göğüste de görülebilir. İltihabi olan veya olmayan şekillerde görülür. İltihabi olmayanları komedon denilen siyah nokta şeklinde görülür. İltihaplı olanlar, beyaz iltihaplı veya kistik ve noduler tarzda olur.
Çeşitleri
- Akne rozasea,
- İlaç akneleri (kortikosteroidler, antitüberküloz ilaçlar, lityum)
- Perioral dermatit
- Follikülit
- İkinci dönem sifiliz püstülleri
Sivilce Tedavisi
Sivilce (Akne Vulgaris) , özellikle gençlerde psikososyal sorunlara yol açması ve kalıcı iz bırakabilmesi nedeniyle mutlaka tedavi edilmelidir. Genellikle tedavi uzun sürer. Tedaviye dirençlidir. Tedavi seçiminde yeri, şiddeti, yaygınlığ ve hastanın yaşı önemlidir.
a.Bölgesel (Lokal tedavi)
Tedavide ilk basamaktır, hafif ve orta dereceli aknede uygulanır.
1. İlaçsız tedavi:
Hafif (yalnızca komedon bulunan) aknede tek olarak yeterlidir. Cilt temizleyicileri, sabunlar (antibakteriyel ve pH’sı ayarlı olanlar) , günde 2-3 kez kullanılmalıdır.
Kozmetik uygulamalardan kaçınılmalıdır. Akneler sıkılmamalı ve koparılmamalıdır.
2. İlaçlı tedavi:
Orta dereceli aknede, ilaçsız tedaviye ek olarak keratolitikler ve antibakteriyel ilaçlar uygulanır.
Komedolitikler, Keratolitikler
Komedonlu aknede isotretinoin ve adapalen kullanılmaktadır. Bu ilaçlar sıklıkla %2lik salisilik asit (jel, losyon) ile beraber verilmektedir. Tretinoin kremin pek etkili olmadığı ve ağız yoluyla oldukça ciddi yan etkileri olması nedeniyle oldukça dikkatli ve düşük dozda kullanılmalıdır. İlaç kullanılırken mutlaka doktora sık sık kontrola gitmeli, isotretinoin ilacının ülseratif kolit yapıcı yan etkisinden dolayı özellikle kanlı ishal görüldüğü takdirde derhal kesilmelidir.
Antibakteriyel ilaçlar
İltihabi aknede;
- Klindamisin (%1) losyon günde iki kez kullanılır.
- Eritromisin (%3) ve benzoil peroksit (%5) birlikte günde iki kez kullanılır.
- Eritromisin (%2-4) jel günde iki kez kullanılır.
Komedolitik ve antibakteriyeller
- Benzoil peroksit (%2,5-10):
Günde bir kez, tercihen akşam uygulanır. Tedaviye düşük konsantrasyonlu preparatla başlanır. İki ay içinde yanıt alınamazsa, topikal antibiyotik kullanımı uygundur.
En önemli yan etki olan bölgesel deri tahrişi doz azaltımıyla hafifletilir.
- Azelaik asit (%20 krem):
Günde iki kez kullanılır. Gebelik ve emzirme döneminde dikkatli kullanım gerekir. Mutlaka doktor kontrolü gerekir. Gözle temas ettirilmemelidir. En önemli yan etki olan uygulandığı bölgede tahriş, uygulama sıklığı azaltılarak veya tedaviye ara verilerek önlenebilir. Seyrek olarak ışığa duyarlılık gözlenir.
b.Sistemik Tedavi
Şiddetli iltihabi aknede öncelikle antibiyotik kullanımı gerekir. İlk seçenek tetrasiklin , ikinci seçenek doksisiklin’ dir.
- Tetrasiklin:
Günde iki kez 500 mg kullanılır. 4-6 hafta sonra doz aşamalı olarak azaltılır ve tedavi günlük 250 mg dozla 8-12 ay sürdürülür. İlk 3 ayda düzelme olmazsa antibiyotik değiştirilir. Tetrasiklin ve türevleri 8 yaşın altındaki çocuklar, gebeler ve emziren kadınlar, böbrek ve karaciğer hastaları ve ışık duyarlığı olanlarda kullanılmamalıdır. Süt, antiasit, kalsiyum, demir, magnezyum tuzları emilimi azaltır.- Doksisiklin:
Günde 2 kez 100 mg 4-6 hafta, sonra günde 100 mg 8-12 ay süreyle kullanılır. Tedavi sırasında ışığa duyarlık gözlenebilir.
Klinik Takibi
İlk üç ay ayda 1, sonra üç aylık aralarla en az bir yıl izlem gerekir. Tedavi sırasında
lokal tahriş, gastrointestinal yakınma, ilaç reaksiyonları geliştiğinde hekime başvurulması önerilmelidir.
Birçok kişi farklı hastalıklarda deneyimlerini Motivolog'da paylaştı.
Hadi sende sorunu sor ve daha çok kişiye ulaşmamıza yardımcı ol.