3 bin kişi daha kurtulabilirdi
Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstititüsü Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, "Geçen yıl beyin ölümü gerçekleşen bin kişinin organları ailelerince bağışlanmadı. Bin kişiden alınacak 2 bin böbrek ve bin karaciğer ile yaşamak için nakil bekleyen 3 bin kişi hayata tutunabilirdi" dedi.
Dinçkan, Türkiye'de böbrek nakli bekleyen hasta sayısının yıllar geçtikçe arttığını söyledi. Hasta sayısı artarken organ nakli yapılan kişi sayısının aynı hızla artmadığına dikkati çeken Dinçkan, geçen yıl 340 civarında kadavradan organ bağışı yapıldığını, bağışlanan 700 böbreğin nakil bekleyen 20 bin hastanın ihtiyacını karşılayamayacağını ifade etti.
Son 10 yılda organ naklinde ciddi ilerlemeler kaydettiklerini anlatan Dinçkan, şöyle konuştu:
"2002 yılında 140 beyin ölümü bildirimi yapılırken, bu sayı 2012 yılında 10 kat artarak bin 400 oldu ancak beyin ölümü gerçekleşip de organ bağışı yapanların sayısı badece 3 kat artışla 115'ten 340'a yükseldi. Geçen yıl beyin ölümü gerçekleşen bin kişinin organları ailelerince bağışlanmadı. Bin kişiden alınacak 2 bin böbrek ve bin karaciğer ile yaşamak için nakil bekleyen 3 bin kişi hayata tutunabilirdi. Burada görev bize düşüyor. Vatandaşa bağışın önemini iyi anlatmamız gerekiyor."
Dinçkan, Türkiye'de nakillerin yüzde 80'inin canlıdan yapıldığını vurgulayarak, dünyada ise bunun tam tersi bir durumun söz konusu olduğuna işaret etti.
TÜRKİYE BÖBREK NAKLİNDE 3 KARACİĞER NAKLİNDE 5'İNCİ SIRADA
"Avrupa'da yapılan 20 bin böbrek naklinin yüzde 20'si Türkiye'de gerçekleştirildi" diyen Dinçkan, şöyle devam etti:
"Böbrek naklinde dünyada 3'üncü, karaciğer naklinde ise 5'inci sıradayız. Sayı önemli ama ameliyatın başarılı olması daha önemli. Nakledilen organın işlevini görmesi konusunda da dünya ortalamasının üzerindeyiz."