Eklem iltihabı kadınlarda daha çok görülüyor

Acıbadem Bursa Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Meliha Kasapoğlu, genellikle her yaş grubunda ortaya çıkan hastalığın, kadınlarda daha fazla görüldüğünü kaydetti.

Dr. Meliha Kasapoğlu, Romatoid artrit (RA) hastalığında bağışıklık sistemi bozulduğunu ve vücudun kendi dokusunu yabancı gibi algılayıp buna karşı savaş başlatttığını söyledi. Eklemlerde iltihap hücreleri toplandığını anlatan Dr. Kasapoğlu, "RA genellikle el bileği ve elin birçok eklemini tutuyor. Romatoid artriti diğer eklem romatizmalarından ayıran en önemli özellik bazı laboratuar testleri ile hangi eklemleri tuttuğunun tespit edilebiliyor olması. RA'nın tanısının erken dönemde konulabilmesi büyük önem taşıyor. Çünkü bu dönemde tedaviye başlanması, kalıcı eklem hasarını en aza indiriyor. RA tanısı için, hekim tarafından detaylı öykünün alınması ve fizik muayenenizin yapılması gerekiyor. Tanı için belirli laboratuar testleri ve röntgen incelemeleri isteniyor. Yüksek eritrosit sedimentasyon hızı, düşük hemoglobin (kansızlık) diğer laboratuar bulguları arasında yer alıyor. Unutulmaması gereken bu testlerin sadece yol gösterici oldukları. Kesin tanı ancak hastanın hekim tarafından bir bütün olarak değerlendirilmesi ile konuyor" dedi.

ROMATİZMA YAŞLI HASTALIĞI DEĞİLDİR

Romatoid artritin en sık görülen iltihabi eklem hastalığı olduğunu belirten Uzm. Dr. Meliha Kasapoğlu, romatizma ve özellikle iltihaplı romatizmaların, genelde düşünüldüğü gibi yaşlılığa özgü hastalıklar olmadığını dile getirdi. Kasapoğlu şunları kaydetti: "Çocukları ve yaşlıları kapsayacak şekilde herkesi etkileyebiliyor. Kadınlarda daha fazla görülüyor. Bu nedenle, hangi yaşta olursa olsun eklem veya çevre dokunun ağrıması, şişmesi halinde özellikle ateş ve halsizlik gibi genel belirtilerle karşılaşılması durumunda mutlaka bir uzmana başvurmak gerekir. Halen RA'nın kesin tedavisi bulunmuyor. 


DMCA.com Protection Status