Endometrium Kanseri Tedavisinde Gelişme

Araştırmalar yeni endometrium kanseri tedavilerinin tümörlerin büyümesini durdurduğunu ve kanser hücreleri öldürdüğünü gösteriyor.

Gen Araştırmaları Enstitüsünün (TGen) yaptığı araştırmalar endometrium kanseri tedavisinde uygulanan yeni bir yaklaşımın tümörlerin büyümesini durdurmanın yanında kanserli hücreleri de öldürdüğünü gösteriyor.

Geçerliliği henüz tam olarak kanıtlanmamış bu olası mucizevi araştırmada TGen araştırmacıları ST. Louis’deki Washington Tıp Okulununuzmanlarıyla birlikte tümör önleyici bir ilacın endometrium kanseri olan vakaların hatırı sayılır bir bölümünde tümörün büyümesinden sorumlu reseptörleri ‘kapattığını’ keşfettiler.

Ayrıca bu önleyici ilacın yaygın görülen ve daha öncesindeilaç tedavisine dirençli olan bozuk gen PTEN içeren kanser tümörlerinde bileişe yaradığını gördüler.

TGen Araştırmasına dayalı klinik çalışmalar gelecek senebaşında başlayacak.

TGen Kanser araştırmasına katılan uzmanlar en songenom-tarama tekniğini kullanarak 116 adet endometre benzeri endometriyal tümörörneği inceleyen bir grupla çalıştılar.

Araştırmacılar 2007 Mayısında fibroblast büyüme faktörü reseptör 2 (FGFR2) geninde daha önce hiç fark edilmemiş değişimler keşfettiler.Değişime uğramış FGFR2 endometre benzeri endometriyal kanseri olan kadınlarınyüzde 15’e yakın bir bölümünün kanser hücrelerinde görülmektedir. Bu türtümörler tüm endometriyal kanserlerin yüzde 80’inde görülür.

Ticari olarak sunulacak ve tümörü önleyici bir ilaç olan PD173074’ü ortaya çıkartarak TGen uzmanları tümörlerin büyümesini durdurabildiklerini, hatta mutasyona uğramış FGFR2 genleri içeren tümörlerdekikanser hücrelerini bile öldürebildiklerini kanıtladılar. Değişime uğrayan gentedavi edilmediğinde reseptörlerin ‘açık’ kalmasını sağlıyor ve endometriyalhücreleri kontrol dışı büyümeye teşvik ediyor.

‘Bu buluşlar endometriyal kanser tedavisinde yenigelişimleri hızlandırabilir çünkü FGFR2’yi önleyen ilaçlar halihazırda zatenklinik deneylerde kullanılıyor,’ diyor araştırmacılar.

Endometriyal kanserin tedavisinde normalde uterus ameliyatla alınıyor ve peşinden kemoterapi ve radyoterapi yapılıyor. Bu tedaviden pek çokkadın başarılı sonuçlar alsa da endometriyal kanser vakalarının yüzde 15’indeşu anda kullanılan ilaç tedavilerine cevap vermeyen veya yeniden tekrarlayantümörler mevcut. Endometriyal tümörlerde birkaç gende birden değişim olabildiğizaten saptanmış bir durum ancak şimdiye dek bu tümörlere ilaç tedavisiyapılmıyordu.

‘Hedeflediğimiz bu yeni yaklaşım tümörlerinde FGFR2 geni mutasyonu olan uterin kanseri kadınlar için yepyeni ve büyük bir umut,’ diyor TGen doktorları ‘ve tedavi genetik bilimiyle üretilen ilaçların kansere bakışaçımızı ve tedavi biçimimizi nasıl değiştirdiğine dair güzel bir örnekoluşturuyor.’

‘Uterin kanserlerinde yaygın olduğu üzere başka genetikanormallikler gösterseler bile FGFR2 önleyicisiyle tedavi edildiğindeendometriyal kanser hücrelerinin öldüğünü keşfetmek FGFR2 önleyici ilacınmuazzam bir potansiyeli olduğunu gösteriyor,’ diyor araştırmacılar.

Uzmanların, araştırmanın klinik deneyleri yapacak UlusalKanser Enstitüsüyle çoktan irtibata geçmiş olmalarının yeni tedavileringelişimini hızlandırması bekleniyor.

Uzmanlar endometriyal kanseri olan vakalarda klinik deneyleryapmaya bir sene içinde başlamayı planlıyorlar. Bu deneyler WashingtonUniversitesi Tıp Okulu Jinekoloji ve Kadın Hastalıkları Uzmanlarıyla birlikteyapılacak.


DMCA.com Protection Status