Crohn tanısı koyulmadan önce ameliyat olan var mı?

12 senedir Crohn hastasıyım, teşhis koyulduğunda çok zayıflamıştım ve kan tahlilimde yüksek derecede enfeksiyon görünüyordu. 3 ay boyunca kortizonlu ağızdan alınan hap tedavisini dozu yüksekten alçağa doğru kullandırarak devam ettirdiler. Sonrasında Imuran ve salofalk verdiler, 12 senedir bu imuran ve salofalk kullanıyorum.

Hastalığa ne yol açtığı bilinmediğinden tedavisi de yok aslında. Bundan dolayı sürekli araştırıyorum. Crohn hastalığı başlamadan birkaç sene önce anal fissür ameliyatı olmuştum (bilmeyenler için hemoroid ameliyatı gibi birşey) bunun nedeni ise hayatım boyunca kabızlık problemim olması ve bunun anüsteki damarları çatlatmasından dolayı artık ağrıdan oturamaz hale gelmemdi.

Crohn tanısından önce hiç ameliyat olmamış (bağırsak bölgesinden) veya hayatında kabızlık problemi çekmemiş, hiç sigara içmemiş olan var mı? Varsa yazsın lütfen. Çünkü crohn'a o bölgede bir ameliyat veya 3-7 gün süren kabızlık durumlarından tuvalete gidilememeden dolayı hastalığı bağırsakta besliyor ve ortaya çıkmasına neden olabilir diye düşünüyorum ayrıca genel bilimsel tanı sigara kullanımı. Bu arada hastalığın tanısı 1932 yılında konulmuş. Genel olarak aşağıdaki sebepler öne sürülüyor.

 

Genel kanı genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin hastalığı tetiklediği yönündedir. Aynı zamanda bir özbağışıklık hastalğı olarak da sınıflandırılır. Bunun sebebi hastalığın bağışıklık baskılayıcı ilaçlara verdiği olumlu tepkidir.Diğer olası sebeplerin aşırı temizlik ve sağlık standardlarının bağırsak florası üzerindeki etkisi, psikosomatik faktörler veya hayvanlarda daJohne hastalığına sebep olan mikobakteri türleri ile ilgili olduğuna inanılmaktadır. Kadın ve erkeklerde dağılımı aynıdır. Sigara içenlerin bu hastalığa yakanlanma riskleri içmeyenlere göre daha fazladır.

Bu hastalığın genel seyri hastalıktan oluşan şikayetlerin artması (lat. Exacerbatio) ve çoğunlukla belirtilerin tedavisi sonucu oluşanremisyonların birbirini takibi şeklindedir. Zaman aralıkları ve tedaviye cevap hastadan hastaya farklılık göstermektedir.

 



Yeliz demis ki:

Ben Crohn tanısından önce bağırsaklarımla ilgili hiçbir problemim yoktu. Hayatım boyunca sigara da kullanmadım. Bağırsaklarımla ilgili bir ameliyat da olmamıştım. Apandisit ameliyatı sonrası oluşan apse ile Crohn teşhisi konuldu. Öncesinde ameliyat hatası olabileceğini düşünmüştüm ama sanırım hastalığım eskiden de vardı ve ameliyat ile ortaya çıktı. Sonrasında apse sürekli tekrarladığı için Crohn nedeniyle de ameliyat oldum ve bağırsaklarımın bir bölümü alındı.
Beğen (2) | Rapor | Permalink | 11 years ago

Beycan33 demis ki:

merhabalar.. geçmiş olsun arkadasim. ben de crohn hastasıymışım. yakalanı 2,5 ay oldu sigara içmezdim onuda bir kenara biraktim. Ben asitli vs icecekleri vücüdüma degdirmezdim. sadece maden suyu icerdim saglikli hayatimi devam ettirmekdeydim. her sabah koşuma giderdim. aynı zamanda sporcuydum. ögle yemegimi evde hazirlayip karnımı doyurdum. sonra sol tarafimda karın agrisi ile başladi. ardından ishalle devam etti. sonrası hic aklimdan hayal bile edemeyecegim.ölüm ve yaşam arasindaki görüntü demem daha makul olur.
Beğen (0)Rapor | Permalink | 10 years ago

Gökhan Semiz demis ki:

Makatta yapılan bir ameliyatın bu hastalığa neden olabileceğini mi düşünüyorsunuz ?
Beğen (0) | Rapor | Permalink | 11 years ago
DMCA.com Protection Status