FMF Konusunda Cevap Arıyorum
Bu siteyi yeni buldum ve umarım sorularıma cevap bulabilirim. İçinizde orta yaşlı ve FMF hastası var mı?
Kocama yeni teşhis kondu ve geçen sene kolşisine başladı. Belirtileri yaşamaya 2008'de 39 yaşındayken, akciğer embolisi yaşayınca başladık. Ailesinde böyle bir şikayeti olan yoktu. Komodin başlanarak taburcu edildi. 3 ay sonra şiddetli karın ağrısı ve ateş ile hastaneye gittik. Hemen antibiyotik başlandı. Beyaz kan hücresi sayımı ve CRP çok yüksek çıktı. Ateşi birkaç gün sonra geçti ve taburcu edildi. Fakat aynı olaylar 4 hafta sonra yeniden tekrarladı. Bütün testler ve kültürler temiz çıkıyordu ama Beyaz kan hücre sayımı ve CRP'si yine yüksekti. Yine antibiyotik başlandı ve bir süre sonra taburcu oldu.
Bu olaylar 4 yıl boyunca birçok kez tekrarlandı. Genelde 4-6 hafta arasında oluyordu. Son 2 senede genellikle sonbaharda başlıyor ve yaz aylarında kesiliyordu. Bu dönemde beyaz kan hücre sayımı ve CRP yükseliyor, 5 gün sonra normale dönüyordu.
Geçen Mart ayında DNA testi yapılarak FMF teşhisimiz konabildi ve Kolşisin'e başladık. Yaz aylarında sıkıntımız az oluyordu, bu yaz da az oldu o yüzden Kolşisin'den mi yoksa mevsimden mi iyiyiz bilemiyorum. Umarım sonbaharda da bir FMF nöbeti yaşamayız.
Nasıl yaşamamız geektiği konusunda yorum yapabilir misiniz?
0 kere beğenildi
Merhaba, öncelikle geçmiş olsun. Ben küçüklüğümden bu yana FMF hastasıyım ve 31 yaşındayım. Size tavsiyem, eşiniz günlük kolsin kullanımını asla aksatmadan devam etmeli. Öncelikle bu çok önemli. Bunun için siz de yanınızda mutlaka ilaç bulundurun. Evde iş yerinde çantada arabada vs.. Faydasını göreceksiniz. Özellikle mevsim geçişlerinde çok daha kolay atak gelir bu mevsimlerde giyimine ve ilaca ekstra özen göstermeli. En ufak bir üşütme bile atağa yakalanmasına sebep olabilir bu aylarda. Beslenmeye de dikkat edilmeli. Çok ağır ve sağlıksız yiyecekleri ard arda yerse sıkıntı yaşayabilir. Eşinizin stresten uzak fiziksel olarak ağır şartların olmadığı (masa başı bir iş olabilir) yani duygusal ve fiziksel olarak kolay şartlarda yaşamasına özen göstermesi gerekir. Ayakta çok fazla vakit geçirmemeli. Ağır spor yapmamalı. Her konuda hassas davranmalı ve bunu kabullenerek kolay yaşamalı. Fazla heyecanlanması bile atağın gelmesine sebep olabiliyor. Atak geldiği zamanlarda da fazla panik yapmayın, 2 ya da 3 gün iyice dinlenip yine ilaçlarını aksatmadan hafif beslenerek geçmesini bekleyin. Hastalık geçtikten sonraki 1-2 gün yorgunluğu devam edecektir. Geçmiş olsun.
Beğen (0) | Rapor | Permalink | 10 years ago