nztugsuz

Takip et
10 years ago


PKOS hastalığında söylentiler ve doktor iletişimi

Bu rahatsızlığa sahip birisi internete girip biraz araştırma yapacak olursa birçok kişinin PKOS'tan muzdarip olduğunu görecektir ki bu aslında endişelerinizi azaltmak açısından olumlu bir şey. Fakat bununla beraber birçok yanlış bilgiye de maruz kalabilirsiniz. Her zaman için doktorunuza danışmak bu hastalıkta en çok yapmanız gerekenlerden biri çünkü PKOS her kişide farklı sebeplerden ortaya çıkabilir ve farklı seyredebilirmiş. Örneğin bir arkadaşım çok daha fazla kilolu olmasına rağmen aşırı kanamadan şikayetçiydi, bir diğeri ise zayıf olmasına rağmen benim gibi adet görememekten şikayetçiydi... Benim sürecimde karşıma çıkan bilgilerse şunlardı:

-PKOS tedavisi mümkün değildir / mümküdür: Bu iki farklı yaklaşımı hem doktorlardan hem de direk hastalardan çok fazla duydum. Her konuştuğum kişi kendi tecrübesinde ya ilaçla vs. tedavi olmuştu ya da kendi kendine geçtiğinden bahsetti. Benim doktorum bunun geçici bir durum olmadığını tahlillerimden ve gidişatımdan anladığı için bana ilaç tedavisi önerdi ve faydasını da gördüm.

-PKOS tedavisinde kullanılan doğum kontrol hapları yararlıdır / zararlıdır: Her türlü ilacın hem yararı hem de zararı olabiliyor fakat doktorunuz size bu tedavi seçeneğini uygun gördüyse aklınızdaki endişeleri onunla paylaşın (örn. kilo aldırır mı, iştah açar mı, doğurganlığı azaltır mı, kanseri tetikler mi vb.) sizi en detaylı şekilde aydınlatmasını dileyin aksi halde etraftan duyacağınız bilgiler / dedikodular sizi tedaviden soğutabilir.

-Doğum kontrol hapları kilo aldırır / iştah açar: Bilimsel olarak doğru mu bilmiyorum fakat kişisel tecrübemde uzun yıllar içinde de olsa kilo aldığımı gördüm. Özellikle hamurlu yiyeceklere karşı da iştahınız açılıyor zira PKOS hastalarının insülin direnci olabiliyor ve bu da sizin şekerli / hamurlu yiyeceklere karşı koyamamanız gibi bir sonuç yaratıyor. Ben 99 yılında tedavilere başladığımda 52 kiloydum şimdiyse 65 kiloyum ve kan şekerim de son yıllarda oldukça artmaya başlamıştı. Bu yüzden bu tedaviyi alırken çok dikkatli beslenip şeker / hamurdan uzak durmanız gerekiyor. Aksi halde yedikçe yiyesiniz gelebilir :)

-PKOS'ta kilo kontrolu önemlidir / önemli değildir: Etrafımdaki birçok PKOS hastası zayıf olmasına rağmen bundan muzdaripti fakar doktorum ilk günden beri, alacağım 100 gram fazlalığın bile hastalığımı arttıracağını, tedavimi zorlaştıracağını söylüyordu. Haklı da çıktı aslında. Kilo her zaman zararlı fakat PKOS'ta daha da bir önemli. Özellikle karın çevresi kilonuzun kesinlikle fazla olmaması gerekiyormuş. Ben kilo verdikçe hormonlarım daha da düzene girdi.

-PKOS hastaları çocuk sahibi olmakta zorlanır / zorlanmaz: Doktorunuza bu konudaki endişelerinizi mutlaka sorun ve size hastalığı anlatmasını isteyin. Benim doktorum her seferinde bu hastaların en büyük endişesinin ileride çocuk sahibi olamamak olduğunu söyler durur, bense henüz bu endişeleri taşımadığım için genelde dinlemezdim. Fakat bilmek yine de önemli. Doktorum beni hep olumlu yönde telkin etti ve tıbbın ne kadar ilerdiğini, rahmi olan her kadının birgün çocuk sahibi olabileceğini, tedavinin önemli bir parçasının olumlu düşünmek, stres yapmamak, düzenli spor ve sağlıklı beslenme ile kontrollü bir kilo olduğunu söyledi. Siz de varsa endişelerinizi gidermesi konusunda bu hastalardaki doğurganlık durumunu anlatması için doktorunuza danışabilirsiniz.

-PKOS hastaları diyabete yatkın olabilir: Bu konuda da doktorumun sürekli beni diyabet riskiyle tehdit edişi kulağımda çınlar durur :) PKOS hormonal bir hastalık da olmasından dolayı birçok yandaş durumu da beraberinde getiriyor (hatta hangisi bir diğerini doğuruyor o da tartışmalı) Birçok PKOS hastası aynı zamanda kiloya ve diyabete yatkın çünkü insülin direnci gelişiyor. Bu sebeple yine kilo kontrolü ve hamursuz / şekersiz beslenme çok önemli. Düzenli spor ise zaten olmazsa olmazınız olmalı :)

-PKOS'ta tüylenme / saç dökülmesi: Hormonal bozuklukların diğer getirileri de bunlar sanırım. Ben her iki sorunu da yaşadım ama tüylenme çok sıkıntı değil çünkü günümüzde lazer teknolojisi var :) Saç dökülmesi ise herkes için üzücü olsa gerek. Doktorunuz her kontrolde bunları zaten soruyordur ancak yapabileceğiniz çok bir şey yok açıkçası. Hormonal dengeniz düzelene kadar bu sıkıntıları biraz yaşıyorsunuz. Saç dökülmesi için cilt doktolarına PKOS'unuz olduğunu anlatarak danışabilirsiniz. Ben birçok ürün kullandım ama hepsi ne yazık ki kullandığınız sürece etki ediyor :)

-PKOS hastalığı evlenince geçer : Ne kadar doğru bilemiyorum fakat bunu birçok kişiden duydum. Doktorum da sürekli esprisini yapıyor demek ki oldukça konuşulan bir konu :) Sanırım kastedilen şey evlenen ya da çocuk sahibi olan kadınların hormonlarının düzene girebileceği ihtimali.

Sonuç olarak doktorunuzla ne kadar sık iletişim kurarsanız değişken bir gidişatı olan bu hastalığınızı o kadar iyi kontrol altına alırsınız... Hem de endişelerinizden ve etrafta dolanan tüm duyumlardan arınmış olursunuz (e hastalar kadınlar olunca yorum yapan çok oluyor) :)


DMCA.com Protection Status