Behçet Hastalığı Nedir? Behçet hastalığı, bilinen bir diğer adıyla Behçet sendromu, vücut genelindeki kan damarlarında iltihaplanmaya yol açan ve nadir görülen bir kronik hastalıktır.Behçet hastalığının neden olduğu iltihaplar vücutta, ilk başlarda birbirleriyle alakasızmış gibi görülen pek sayıda belirtiye neden olur. Hastalığın, ağız ve genital bölgelerdeki yaralar (aft,ülser), gözlerde iltihaplanma, deride döküntü ve lezyonları da içeren bulgu ve belirtileri kişiden kişiye göre değişir ve her hastada kendine özgü bir tablo çizer.
Ortaya çıkmasının nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, Behçet hastalığının otoimmün bir hastalık, yani vücuttaki bağışıklık sisteminin kendi sağlıklı hücrelerine de saldırmasından kaynaklanan bir hastalık olduğu düşünülmektedir. Bunun yanısıra genetik ve çevresel faktörlerin de Behçet hastalığında rol oynadığı bilinmektedir.
Uygulanan tedavide temel amaç Behçet hastalığının belirti ve bulgularını azaltmak ve körlük gibi ciddi komplikasyonları önlemektir.
Behçet Hastalığı'nın Belirtileri Nedir?
Behçet hastalığının belirtileri kişiden kişiye göre farklılıklar gösterir. Ayrıca bu belirtiler kendi kendine kaybolabilir veya zaman içinde tekrar edebilir. Behçet’in belirtileri vücudunuzun hangi bölümünün Behçet Hastalığı’ndan etkilendiğine bağlı olarak değişir.
- Ağız. Acı veren ağız yaraları Behçet Hastalığı’nın en çok görülen belirtisidir. Bu yaralar zamanla üserlere dönüşür ve 3 hafta içinde iyileşirler fakat yeniden oluşabilirler.
- Deri. Behçet Hastaları’nda deri lezyonları görülebilir. Bu deri problemleri kişiden kişiye değişebilir. Bazılarında sivilce görünümlü yaralar oluşabilirkin bazılarında kırmızı nodüller gelişebilir-özellikle ayaklarda-
- Genital Bölge. Bazı Behçet Hastaları’nın genital bölgelerinde yaralar oluşabilir.
- Gözler. Behçet hastalığı gözlerde Uveitis adı verilen bir enfeksiyon türü oluşturabilir. Uveitis gözlerde kızarıklık, acı ve bulanık görme yapar. Bu durum tek gözde veya ikisinde de görülebilir.
- Eklemler. Behçet Hastalığı olanlarda eklem şişliği ve ağrısı olabilir. Belirtiler 1-3 hafta arası gözlemlenir ve kendiliğinden kaybolurlar.
- Kan Dolaşımı Sistemi. Damarlarda inflamasyon olabilir ve bu kollarda ve bacaklarda kızarıklığa sebep olabilir. Behçet Hastalığı’nın tüm belirtilerinin damarlarda ki bu inflmasyondan dolayı olduğuna inanılır.
- Sindirim Sistemi. İshal, karın ağrısı ve kanama gibi belirtiler gözükebilir.
- Beyin.Behçet Hastalığı beyinde inflamasyona sebep olabilir ve bu da baş ağrısı, ateş, yönelim bozukluğu, denge kuramama, ve felce neden olabilir.
Behçet Hastalığı Neden Olur?
Behçet Hastalığı’na neyin sebep olduğu bilinmemektedir. Fakat genetik ve çevresel faktörlerin bu hastalığa yol açtığı düşünülmektedir. Bu hastalıkla ilişkilendirilebilecek birçok gen bulunmuştur. Bazı araştırmacılar bir virüs ya da bakterinin bu gene sahip kişilerde Behçet Hastalığı yaptığını düşünmektedir.
Behçet Hastalığı'nın Risk Faktörleri
Behçet Hastalığı riskini arttıran faktörler:
- Yaş. Behçet Hastalığı kadın ve erkekleri 20’li ve 30’lu yaşlarında etkiler.
- Yer. Behçet Hastalığı, Orta Doğu, Türkiye, İran, Japonya ve Çin’de daha çok görülür.
- Cinsiyet. Bu hastalığın görülme oranı erkeklerde daha fazladır.
Behçet Hastalığı'nın Komplikasyonları
Behçet Hastalığı belirsiz periyotlarda gelir ve gider. Zamanla belirtileri azalır.
Behçet Hastalığı’nı tedavi eden bir ilaç olmasa da Behçet’in sebep olduğu semptomlar tedavi edilmelidir. Örnek olarak, Uveitis tedavi edilmezse ileride görme bozukluklarına yol açabilir.
Behçet Hastalığı Teşhisi Nasıl Konulur?
Behçet olup olmadığınızı gösteren bir test yoktur. Doktorunuz gösterdiğiniz belirtilere göre Behçet olup olmadığını söyleyebilir. Teşhis öncesinde sizden bazı kan testleri ve diğer laboratuar testleri isteyebilir.
Behçet Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Behçet Hastalığı’nın bir tedavisi yoktur. Behçet’ten dolayı bir inflamasyonunuz varsa bu inflamasyon için ilaç tedavisi uygulanır. Örneğin cilt lezyonları için kremler, ağız yaraları için kortikosteroidler, göz problemleri için göz damlası.