Atopik Dermatit (Egzama) Nedir? Atopik dermatit (egzama) cildinizin iltihaplı kaşıntı halidir. Saman nezlesi ve astımla beraber olan bu durum uzun süren bir süreçtir.
Egzama vücudunuzun her bölgesini etkileyebilir, ancak genellikle kollarınızda ve bacaklarınızın arkasında meydana gelir. Belirli zamanlarda şiddetlenmeye ve sakinleşmeye eğilim gösterebilir. Atopik dermatitin nedeni bilinmemekte, ancak vücudun bağışıklık sisteminde bozukluğa ve cildin hassaslaşmasına yönelik olan kalıtsal eğilimlerin kombinasyonunun sonucu olabilir.
Sabundan kaçınma ve kremler veya yağlar gibi kendine bakma ölçütleri, kaşınmadan kaçınmanıza yardımcı olabilir.
Egzamanın Belirtileri Nelerdir?
- Kırmızı- kahverengi tonlarında yaralar
- Geceleri sık olabilen kaşıntı
- Küçük su toplamış şişlikler
- Kalınlaşmış, çatlak ya da pul pul olan deri
- Hassas bir cilt
Yaraların her yerde oluşabilmesine rağmen, en sık görülen bölgeler eller, diz arkasındaki bölge, ayak bileklerinin önü ve üzeri, el bilekleri, yüz, boyun ve göğsün üstüdür. Atopik dermatit, göz çevresindeki cildi de etkileyebilir. Kaşıma, göz çevresinde şişlik ve kızarıklığa neden olabilir.
Atopik dermatit en sık 5 yaşından önce çocukluk çağında başlar ve yetişkinlikte de devam edebilir. Bazı kişilerde, belirli zamanlarda şiddetlenebilir ve daha sonra seneler bile sürebilen bir süre için sakinleşebilir. Kaşıntı şiddetli olabilir. Cilt bariyeri bozulduktan sonra, cilt, özellikle ciltte yaygın olarak yaşayan Staphylococcus bakterisi tarafından enfekte olabilir.Egzamayı daha kötüleştiren fakötler ise:
- Kuru bir cilt
- Uzun, sıcak banyo veya duş
- Stres
- Terleme
- Sürekli sıcaklık değişimi
- Düşük nem
- Çözücüler, temizleyiciler, sabun veya deterjan
- Yün ya da insan yapımı kumaş veya giysi
- Toz veya kum
- Sigara içmek
- Hava kirliliği yüksek şehirlerde yaşayamak
- Yumurta, süt, balık, soya ve buğday gibi bazı gıdalar
Çocuklarda Egzama
Atopik dermatit bebeklerde oluştuğunda, infantil egzama olarak adlandırılır. Bu durum çocukluk ve ergenlik döneminde de devam edebilir.
Egzamanın Sebepleri Nelerdir?
Atopik dermatitin nedeni tam olarak bilinmemektedir, ancak kuru ve irritabl bir cildin birleşiminden kaynaklandığı muhtemeldir. Stres ve diğer duygusal bozukluklar atopik dermatiti kötüleşebilir, ancak hastalığın esas nedeni değildir.
Çoğu uzman, atopik dermatitin bir genetik temeli olduğuna inanıyor. Astımın ve saman nezlesinin egzama ile ilgisi olduğu düşünülmektedir ancak atopik dermatiti olan tüm insanların astım veya saman nezlesi yoktur.
Atopik Dermatit ile Karşılaşılan Güçlükler Nelerdir?
- Nörodermatit. Uzun süreli kaşıntı ve kaşımadır, kaşıntı yoğunluğunu artırabilir. Yaralar, kabuğu soyulmuş, kırmızı ya da cildinizin geri kalanından daha koyu olabilir. Sürekli kaşıntı, kalıcı izlere ya da ten rengi değişikliğine yol açabilir.
- Cilt enfeksiyonları. Bazen, kaşıntı cilde zarara, açık yaralara ve çatlaklara neden olabilir. Enfeksiyonun daha hafif bir formu ise impetigodur. Atopik dermatit, bu enfeksiyon için zemin hazırlar.
- Göz sorunları. Şiddetli egzama, geçici göz bozukluğuna yol açan göz sorunlarına neden olabilir. Bu sorunlar meydana geldiğinde, göz kapakları ve çevresinde şiddetli kaşıntı meydana gelir. Gözün sulanması, göz kapağı iltihabı ve göze perde inmesi de bu sorunlar arasında yer alır. Gözlerinizin sorunundan şüpheleniyorsanız, derhal doktorunuza başvurun.
Testleri ve Teşhisi Nelerdir?
Atopik dermatiti (egzema) teşhis etmek için kesin bir test yoktur. Bunun yerine, genellikle cilt muayenesi ve tıbbi geçmişinize bakılarak teşhis yapılmaktadır.
Tedavisi ve İlaçları Nelerdir?
Atopik dermatit (egzama)in tedavileri, inflamasyonu azaltmak, kaşınma durumuna yardımcı olmak ve hastalıktaki ani çıkışları önlemektir. Reçetesiz anti-kaşıntı kremleri ve diğer öz bakım önlemleri orta derecede atopik dermatite yardımcı olabilir.
İlaçlar
- Kortikosteroid krem veya merhem. Doktorunuz rahatlamayı arttırma ve kaşıntıyı rahatlatma için reçeteli olarak kortikosteroid krem veya merhem önerebilir.
- Antibiyotikler. Bakteriyel bir deri enfeksiyonu veya kaşıma nedeniyle açık bir yara veya çatlak varsa, bu durumda antibiyotik gerekebilir.
- Oral antihistaminikler. Kaşıntı şiddetli ise, oral antihistaminikler yardımcı olabilir.
- Ağızdan ya da enjekte kortikosteroidler. Daha ciddi durumlar için, doktorunuz prednizon veya inflamasyonu azaltmak ve belirtileri kontrol etmek için kortikosteroid kas içi enjeksiyon gibi oral kortikosteroidleri tavsiye edebilir.
- Immünomodülatörler. Takrolimus (Protopic) ve pimekrolimus gibi bir takım immünomodülatör olarak adlandırılan ilaçlar, bağışıklık sistemine etki edebilir ve normal cilt dokusu korumaya ve atopik dermatit sancılarını azaltmaya yardımcı olabilir.
Işık Tedavisi (fototerapi)
Adından da anlaşılacağı gibi, bu tedavide doğal ya da yapay ışık kullanır. Fototerapi en basit ve en kolay şekli, cildinizin doğal güneş ışığına maruz kalmasıdır. Bu tedavi etkili olmasına rağmen, uzun süreli ışık tedavisi cildin erken yaşlanması ve cilt kanseri riski gibi birçok zararlı etkiye de sahiptir. Bu nedenlerden dolayı, atopik dermatit tedavisi için ışık tedavisini kullanmadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir.
İnfantil Egzama
İnfantil egzama tedavisi, cilt tahrişlerinden kaçınarak, aşırı sıcaklıktan kaçınma, banyo yağları, losyonlar, krem veya merhem kullanma ile bebeğinizin cildini yağlama içerir.
Egzamanın Yaşam Tarzı ve Ev İlaçları Nelerdir?
- Inflamasyonun daha da kötüye gitmesini tetiklemesinden kaçınma ve teşhis etmeye çalışma. Sıcaklığın sürekli olarak değişmesi, terleme ve stres durumu kötüleştirebilir.
- Anti-kaşıntı kremi veya etkilenen bölgeye kalamin losyonu uygulama. En az yüzde 1 hidrokortizon içeren reçetesiz hidrokortizon krem, geçici olarak kaşıntıyı rahatlatabilir.
- Mümkün olduğunca kaşıntıdan kaçınma
- Serin, ıslak kompresler kullanma. Bandaj ve pansuman, cildi korumaya ve çizilmesini önlemeye yardımcı olabilir.
- Sıcak bir duş alma
- Boyasız veya parfümsüz hafif sabunlar seçme
- Cildinizi nemlendirme
- Nemlendirici kullanma
- Rahat, yumuşak dokulu pamuklu giysiler giyinme
Egzamanın Alternatif İlaçları Nelerdir?
Birçok alternatif tedaviler - papatya, akşam-çiçeği yağı, hamamelis özü ve hodan tohumu yağı da dahil olmak üzere - atopik dermatit (egzema) tedavisi için olası yolları olarak lanse edilmiştir. Ancak bu alternatif tedavilerin herhangi bir etkisi olduğuna dair hiçbir kesin kanıt yoktur.
Egzamadan Nasıl Korunulur?
- Daha az banyo yapın. Bir veya iki gün banyo yapmamayı deneyin. Banya yaptığınız zaman ise kendinize 15-20 dakikalık bir zaman limiti koyun ve sıcak su yerine ılık su kullanmayı tercih edin. Aynı zamanda banyo yağı kullanmak da size yardımcı olabilir.
- Yalnızca belirli sabun ya da sentetik deterjan kullanın. Aşırı doğal yağlar tercih etmek yerine, hafif sabunlar seçin. Deodorant ve antibakteriyel sabunlar, cildinizin daha fazla kurumasına neden olabilir. Sadece yüz, koltuk altı, genital bölgelerde, el ve ayakları üzerinde sabun kullanın. Vücudun diğer bölgelerinde temiz su kullanın.
- Kendinizi dikkatli kurulayın. Yavaşça banyodan sonra yumuşak bir havlu ile cildinizi kurulayın.
- Cildinizi nemlendirin. Cetaphil, Vanicream ve Eucerin gibi yoğun nemlendiriciler daha iyi sonuç verirler. Ayrıca nemlendiriciler içeren kozmetik kullanmak isteyebilirsiniz. Cildinizin çok kuru ise cildinizi hala nemli iken,bebek yağını cildinize uygulayabilirsiniz.