Keratokonus

Keratokonus Nedir? Keratokonus, korneanızın incelmesiyle ve dışarıya doğru konik şekilde sivrilmesiyle meydana gelir. Koni biçimli kornea, bulanık bir şekilde görmeye neden olur ve  parıltı ve ışığa karşı gözün hassas olmasına neden olabilir.

Keratokonus çoğunlukla her iki gözü etkiler ve genellikle 10 ila 25 yaşlardaki insanlarda meydana gelir. Bu durum 10 veya daha fazla yıldan beri yavaşça bir süre içinde gelişebilir. 

Görme problemleri gözlük kullanımıyla veya yumuşak kontakt lens ile erken bir durumda düzeltilebilir. Keratokonus ilerlediği için, katı gaz geçirgen kontakt lens veya diğer tip kontakt lens kullanmak zorunda olabilirsiniz. İleri derecede keratokonus, kornea nakli gerektirebilir.

Keratokonus’un Belirtileri Nelerdir?

Hastalık ilerlediği için belirti ve semptomlar değişiklik gösterebilir. Bunlar:

• Bulanık veya karışık görme

• Parıltı ve ışığa karşı hassaslığın artması

• Gece görme problemleri

• Korneanın arkasında yırtılma ve sıvı ile dolması durumundan dolayı aniden kötü veya buğulu görme

Ne zaman Doktora Görünülmeli?

Eğer gözünüzde asimetrik bir kavislenme varsa (astigmat) ve eğer görüş gücünüz hızlı bir şekilde kötüye gidiyorsa göz doktorunuza gidiniz. Düzenli göz muayeneleriniz sırasında, doktorunuz keratokonusun belirtileri için de muayene yapabilir.

Keratokonus’un Sebepleri Nelerdir?

Keratokonusun nedenleri bilinmemektedir. Ancak aşağıdakilerle ilişkilendirilebilir:

• Gözlerinizi sertçe kaşıma

• Enzim anormallikleri veya Down sendromu da dahil olmak üzere genetik faktörler gibi çeşitli hastalıkların birleşimi 

• Birkaç yıldır kontakt lens kullanma

Keratokonus’un Risk Faktörleri Nelerdir?

Bu faktörler Keratokonusun ilerleme riskini arttırabilir:

• Bazı Hastalıklar. Eğer bazı kalıtsal hastalıklar veya genetik durumlar taşıyorsanız, keratokonusun ilerleme riski daha yüksek olabilir.

• Keratokonusun Aile Geçmişi. Eğer keratokonus aile geçmişinizde yer alıyorsa, keratokonusun büyüme olasılığı daha yüksek şansa sahip olabilir.

Karşılaşılan Güçlükler Nelerdir?

Bazı durumlarda, korneanız hızlı bir şekilde şişebilir ve aniden yeterli görememe ve korneanızın çizilmesine neden olabilir.

İlerlemiş keratokonusta, korneanız zedelenebilir, özellikle koni şeklinde biçimlendiği yerde. Zarar görmüş bir kornea, kötüleşen görme problemlerine neden olur ve korneal aktarım ameliyatı gerektirebilir.

Görme problemlerinin günlük hayatınızdaki süregiden etkisi de kaygıya yol açabilir. Ancak, durumunuza adapte olmak için bulunan yollar kaygı durumunu azaltabilir. 

Keratokonus Testleri ve Teşhisi

Korneanın kesin şekline karar vermek için göz doktorunuz sizi diğer testlere yönlendirebilir. Bu testler:

• Göz Refraksiyonu. Standart görme testinde, doktorunuz, diğer görme problemlerini ve astigmati ölçmek için gözlerinizi ölçen özel ekipmanlar kullanır. 

• Biyomikroskopik Muayene. Bu testte doktorunuz dikey bir ışın demetini gözünüzün yüzey kısmına yönlendirir ve gözünüzü incelemek için düşük güçte bir mikroskop kullanır. Doktorunuz gözünüzün diğer kısımlarını veya korneadaki olabilecek diğer potansiyel problemleri gözlemleyecektir ve korneanızın şekline karar verecektir. 

• Keratometre. Bu testte doktorunuz korneanızda bir ışık çemberine odaklanacaktır. Bu sayede, korneanızın kavisini ölçer.

• Bilgisayarla korneal haritalama. Korneal topografi ve optik koherens topografisi gibi optik tarama teknikleri korneanızın resimlerini çeker. Test sayesinde korneanızın yüzeyinin topografikal bir haritası oluşturulur ve korneanızın incelik durumu ölçülür. 

Keratokonus Tedavisi ve İlaçlar 

Keratokonus hastalığına sahip olan bazı kişilerde, kornea zarar görmüş durumuna gelir veya kontakt lens kullanma güç bir hale gelir.  Bu tarz durumlarda, ameliyat zorunlu bir hale gelebilir. 

a.Lensler 

Keratokonuslu çoğu hasta için, kontakt lensler en etkili tedavidir. 

• Gözlük veya yumuşak kontakt lensler

• Katı gaz geçirgen kontakt lensler

• Karma lensler

• Skleral kontakt lensler 

b.Cerrahi Operasyon

• Korneal Ekleme. Bu ameliyatta doktorunuz, koni hücrelerini düzleştirmek için korneanıza iki tane ince, belirgin, hilal şeklinde plastik ekler.

• Kornea Aktarımı (Keratoplasti).  Eğer kornea zedelenmeniz veya son derece ince bir korneanız varsa, muhtemelen kornea aktarımına ihtiyaç duyacaksınızdır.

Gelişmekte Olan Tedavi

Yeni bir tedavi olan “kolajen çapraz bağlama”, keratokonuslu kişiler için umut vadediyor. 

 

özlem, Keratokonus Hastalığım ve Kornea Transplantasyonum yazısını takip etmeye başladı.

11 years ago

Mithat, Keratokonus hastalığını takip etmeye başladı.

11 years ago

özlem, Keratokonus hastalığını takip etmeye başladı.

11 years ago

Mithat adlı kullanıcı Keratokonus Hastalığım ve Kornea Transplantasyonum başlıklı bloğu paylaştı.

11 years ago

DMCA.com Protection Status