Hepatit C hastaları için yeni bir terapi

Amerikalı bilim insanları Hepatit C için yeni bir tedavi yöntemi keşfettiler. Bu yıl içinde onaylanması beklenen tedavinin özelliği çok etkili olması. Ayrıca daha önceki tedavi yöntemlerine kıyasla bedene çok daha az sıkıntı veriyor.

Henüz onaylanmamış tedavinin Hepatit C (HCV) hastalığındaki iyileşme şansını önemli ölçüde yükseltecek. Oral tedavi Avrupa ve ABD’de hakim olan HCV genotip 1’de hastaların yüzde doksan sekizinde başarılı olmuş. Bu nedenle Ribavirin veya Interferon gibi sorunlu ilaçlardan vazgeçebiliriz diyor John Hopkins Üniversitesi’nden Mark Sulkowski, New England Journal of Medicine dergisinde. Dünya Sağlık Organizasyonu’nun (WHO) açıklamasına göre dünya genelinde yaklaşık olarak 150 milyon kişi Hepatit C virüsü taşıyor. Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği’nin (TKAD) verilerine göre ülkemizde Hepatit C virüsü taşıyanların sayısı bir milyon civarında. Bugüne kadar uygulanan ve özellikle de İnterferon enjeksiyonuna dayanan üçlü terapi Genotip 1 hastalarının yaklaşık olarak yüzde yetmiş beşini iyileştiriyor. Ancak Interferon yorgunluk ve depresyona neden olurken, Ribavirin etki maddesi de kansızlığa yol açabiliyor.

Amerikalı bilim insanları 211 hasta üzerinde kısa bir süre önce onaylanan Sofosbuvir ve Declatasvir olarak bilinen iki yeni antiviral etki maddesini test etmişler. Terapi Genotip 1 hastalarının yüzde doksan sekizinde yanıt vermiş ki bunların arasında konvansiyonel üçlü terapiden fayda görmeyen hastalar da bulunuyordu. Genotip 2 ve 3 hastalarındaki iyileşme oranı yüzde 91 civarında. Araştırma Hepatit C taşıyıcılarının büyük bir kısmına tolere edilir tedaviler ve etkili terapiler için güvenil bir yol hazırlıyor diyor Sulkowski. “Standart tedaviler önümüzdeki yıl önemli ölçüde iyileşecek ve terapide eşsiz gelişmelere vesile olacaktır.” 


DMCA.com Protection Status