kullanici955

Takip et
10 years ago


Benim Hepatit C Hikayem - İlk Teşhisim

Merhaba,

Siteyi, benim gibi kişiler var mıdır diye ararken buldum ve kendi hikayemi paylaşmak istedim. Yazmayı çok severim ve sizi sıkmak istemediğimden hikayemi bölüm bölüm paylaşacağım. İlk bölümde teşhisime uzanan kısmı yazmak istiyorum.

Bir kişiye Hepatit C teşhisi konulması kadar korkunç bir şey yok. Çoğu kişi bu hastalığın tanısı konulmadan ismini bile duymamıştır. Bu virüs hakkında bilgi eksikliği olduğu sürece, Hepatit C’li insanların başı belada olacaktır.

Çoğu insan, bu hastalığı kendilerinin başına gelinceye kadar görmezden gelmeyi tercih ediyor.  Bana teşhis konulmadan önce kendim de bu tarz insanların içindeydim, bu yüzden arkasındaki nedeni şimdi daha iyi anlıyorum. Şu anda bildiğim bir şey var:  sessiz kalmamak. Bu ölümcül hastalığı yaymak için elimden ne gelirse yapmam gerektiğini hissediyorum. Sonuçta, söz konusu olan sayısız hayat var.

Kendimin bu hastalıktan nasıl etkilendiğimi anlatarak başlayayım. 2003 yılında, yaşadığım yerde bir sağlık fuarına katıldım. Bu sağlık fuarında, vücudumdaki bütün hastalıkları tespit edebilecek bir kan testi yaptırdım. Bu test, sağlık fuarında yaptırdığım ikinci kan testiydi.

Yaklaşık 3 gün sonra, testleri yürüten kişi beni aradı ve er ya da geç en yakın zamanda bir doktora görünmem gerektiğini söyledi. Şunu söylemem gerekirse, arama cidden canımı sıkmıştı. Onlara ne bulduklarını sordum ve bana ALT / AST enzim düzeylerimin yüksek olduğunu ve karaciğerimle ilgili bir şeyler yaptırmam gerektiğini söylediler.

Bunun ne anlama geldiğini sorduğumda bana tıbbi bir tavsiye veremeyeceklerini ve en yakın zamanda doktora görünmem gerektiğini söylediler. Daha sonra, doktoruma test sonuçlarımı faksladım ve onunla ertesi gün için bir randevu ayarladım. İlk başlarda aklıma kanser olabileceğim geldi. Babam karaciğer kanserinden öldü ve gerçekten aynı şeyin benim de başıma geleceği aklımdan geçmemişti.

Doktora gittiğimde bir sonraki adımın ne olacağı hakkında en ufak bir fikrim yoktu. Bütün güvenimi doktorumun ellerine vermek zorundaydım. Doktorum odaya girdi ve test sonuçlarıma bakmaya başladı. Testteki yüksek ALT / AST enzim düzeylerini görünce alkol kullanıp kullanmadığımı sordu.

Günde 4-5 bira içtiğimi söyledim. Her zaman doktoruma karşı dürüst olmam gerektiğimi düşündüğüm için yalan söylememin çok anlamsız olacağını düşündüm. Sonuç olarak bana 1 ay boyunca bira içmememi ve 1 ay sonra test için tekrar gelmem gerektiğini söyledi. Alkol içermeyen bira içip içemeyeceğimi sorduğumda bana bu tarz biraları kullanabilirsin dedi. Doktorlar konuştuktan sonra, eşim ve ben tamamen rahatlamıştık çünkü doktor endişelenecek bir şey görmemişti. Dürüst olmak gerekirse, o gün evdeki kalan bütün biraları içtim ve ertesi günden itibaren bira içmeme gününü başlatmış oldum. Hiç bir zaman alkolu bırakmakla ilgili sorunum olmadı.

1 ay geçtikten sonra tekrardan ikinci testimi yaptırmak için doktora gittim. Ertesi gün hemşire beni aradı ve eğer bir aydır alkol kullanmayı bıraktıysam, en kısa zamanda doktora gelmemi ve muayene olmamı söyledi. Kliniğe gittim ve son zamandan bu yana enzim seviyelerimin ikiye katlandığını söylediler. Doktorum karaciğer hastalıklarında uzman olan bir arkadaşını arayacağını ve beni muayene edip edemeyeceğini soracağını söyledi. ALT ve AST enzim düzeylerinin yükek çıkması, karaciğerlerimde bir sorun olduğunun göstergesiydi. Doktorum odadan ayrıldı ve eşim ve ben birbirimize baktık o anda, ikimiz de neler olup bittiğini merak ediyorduk, ancak ne olursa olsun bizi uzun bir yola sürüklediğinin farkındaydık. Daha sonra doktor odaya tekrar geldi ve uzman ile bir randevu ayarladığını söyledi. Randevuya daha bir ay vardı ve doktorum onu görene kadar sadece alkolsüz bira içmeye devam etmem gerektiğini söyledi.

Eşimle beraber odadan çıktığımda hala neler olduğunu merak ediyordum. Giderken doktorum Hepatit C testi için kan aldırmam gerektiğini söyledi.

Kanımı aldırdım ve eşimle beraber eve gittik. Evde neler olup bittiğini tartışıyorduk ve hala neyin yanlış olduğunu bilmiyorduk. 2 gün sonra kliniği aradım ve test sonuçlarımın hazır olup olmadığını sordum ancak hazır değillerdi.

Dürüst olmak gerekirse, beklemek, hatırladığım en uzun şeydi. Aklımda olabilecek en kötü senaryoları kuruyordum ve hatta bazı zamanlar ölümümün nasıl olabileceğini ve buna nasıl hazırlanabileceğimi düşünüyordum.

Sonunda, klinikten aradılar. Hemşire Hepatit C testi sonucunun üzülerek pozitif çıktığını belirtmek istediğini söyledi. Derin bir nefes aldım ve teşekkür ettim. 

Devamı: Benim Hepatit C Hikayem - Tedaviye Başlıyoruz 



hakan irgin demis ki:

s.a arkadaşalr bu hastalıkla ilgili birgi paylaşmak isteyenler bana ulassın.facebook hakan irgin
Beğen (0) | Rapor | Permalink | 9 years ago

kullanici1316 demis ki:

çok geçmiş olsun.son durumunuz nedir?boceprevir kullanmak çok mu zor?
Beğen (0) | Rapor | Permalink | 9 years ago

kullanici955 demis ki:

çok teşekkür ederim. yazımın devamını http://motivolog.com/blog/benim-hepatit-c-hikayem-tedaviye-basliyoruz-936 linkinde okuyabilirsiniz. eşinize de çok geçmiş olsun. tedavisi var hiç endişelenmeyin.
Beğen (0) | Rapor | Permalink | 10 years ago

kullanici1003 demis ki:

çok geçmiş olsun yazınızın devamını bekliyorum, eşim boceprevir tedavisine başladı endişeliyim
Beğen (0) | Rapor | Permalink | 10 years ago
DMCA.com Protection Status