EMEKLİLİK
Merhaba Arkadaşlar,
muhtemelen sizin de bildiğinizi düşündüğüm ama bilmeyenler için hatırlatmak istediğim bir konuyu bugün paylaşmak istedim.
Yaşadığımız üzere crohn ve ülseratif kolit kesin tedavisi olmayan ancak ilaç veya ameliyat yöntemleri ile iyi yaşam şartlarına kavuşabildiğimiz kronik bir rahatsızlıktır. Yeni yönetmelik artık kronik rahatsızlıkları da kapsıyor ve malülen emekli olabiliyorsunuz.
Okuduğum kadarıyla çoğunluğumuz güzel bölümlerden mezun olmuş bir şekil çalışma hayatına atılmış ya da atılamadan bu rahatsızlığa yakalanmış kişileriz. Hastalığımız kendi işimizi ya da yanında çalıştığımız kişilerin işlerini yapmaya zaman zaman engelliyor. Özellikle atak anlarında sadece tuvalet yaşam alanımız olabiliyor.
“Her şer’de bir hayır vardır”dan yola çıkarak sizlerin mezarda emeklilik yasasından yararlanamayacağınızı duyurmak istedim. Benim gibi “özürlü raporu” kelimesinden kalbiniz burulabilir, kabullenmeyip rapor çıkarma başvurusunda bulunmayabilirsiniz.(Bakmayın siz bana şimdilik inat ediyorum ama bende bunu yapmayı düşünmüyor değilim) Tercih sizin ancak haklarınızı hatırlatmamın faydalı olacağını düşündüm.
Öncelikle “özürlü sağlık kurulu bulunan” bir hastaneye başvurmanız gerekiyor. ( http://www.engelliler.biz/forum/saglik-raporlari/66922-ozurlu-saglik-kurulu-raporu-vermeye-yetkili-hastaneler-ve-hakem-hastaneleri.html ) Kurul ücreti alınmamasını istiyorsanız sevk edilmeniz gerekiyor (çalışan iseniz İşkur, işyeri sahibi iseniz Bağkur) . Kurul size randevu veriyor. Heyete gireceğiniz o günde 2 resim (yeni çekilmiş olmalı), nüfus cüzdanı ve hastalığınızla ilgili ne kadar evrak var ise (asıllarını sakın vermeyin) özellikle kolonoskopi, gaita testleri, pataloji sonuçları, ilaç raporları, kan testi sonuçlarınız…vs. hepsinin fotokopisini hazırlayın. Heyetteki doktorlara hastalığınız ile ilgili ne var ise anlatın. Özellikle; atak sıklıklarınız, atak esnasında günde kaç kere tuvalete çıktığınız, ameliyatınız var ise epikriziniz, psikolojik destek alıyorsanız bununla ilgili epikriz, kullandığınız ilaçlar sebebiyle başka rahatsızlıklarınız ortaya çıkmışsa onlarla ilgili tetkikleriniz…vs.
Hastalığımız kronik olduğu için bizlere “sürekli” ibareli raporlar veriliyor. Eğer %40 ve üzeri işgücü kaybınız olduğuna karar verirse heyet, sizlere iyi haberim EMEKLİLİK İÇİN YAŞINIZI BEKLEMEYECEKSİNİZ. Tabi ki bazı şartlar var;
- İşe başlama zamanınız (2008 öncesi ve sonrası olay değişiyor)
- Sigortalılık süreniz
- Prim ödeme gün sayınız
- İşgücü kaybı oranınız (%40 oranına ila %60 oran arasında istenilen prim ödeme gün sayısı farklı oluyor)
Eğer %60 üzeri verilirse raporunuz ve 1800 gün 10 yıl sigortalılık süreniz var ise Sgk’daki heyete de girip hemen emeklilik durumunuzu başlatabiliyorsunuz. Yanlış bilmiyorsam 971 TL gibi bir tutar. Bu rapora sahip çocukların anneleri için de erken emeklilikten de bahsediliyor.
Gönül ister ki, ne böyle bir hastalığa sahip olalım ne de bunlara ihtiyacımız kalsın. Ben mesleğim itibariyle bu bilgileri paylaşmak istedim. Belki bilmeyen birisi olursa yardımım dokunur diye düşündüm. Bununla ilgili tam bilgi için herhangi bir sosyal güvenlik danışmanına da gidebilirsiniz. Zira benim devlet memurluğu ile bilgim malesef yok.
Sağlıklı günler diliyorum.
1 kere beğenildi
Crohn Hastalığı ve Ülseratif Kolit Hakkında Diğer Paylaşımlar
- Ülseratif Kolit Hikayem -1
- FISTIK (ANTEP FISTIĞI) SAKIZI-ÜLSERE ŞİFA
- BASURA NİYET ÜLSERATİF KOLİTE KISMET
- Crohn hastası
- AMALGAM DOLGUYU HEMEN CİKARTTİRİN FAYDALİ BAKTERİLERİ ÖLDÜRÜYORMUS
- KARADUT ÜLSERATİF KOLİT MUCİZESİ
- ÜLSERATİF KOLİT VE HAMİLELİK HİKAYEM
- GAİTA NAKLİ İLE DÜZELEN VAR MI?
- Bifidobakteri
- Ülseratif koliti geçirdim
- Hastalık Grubundaki Tüm Paylaşımlar ...
merhabalar funda hanım bende bir crohn hastası olarak bu malulen emeklilik durumundan fadalanabilirmiyim acaba.bir kere ameliyat oldum ince bağırsağımdan 40 cm kalın bağırsağımdan ise 10 cm alındı sürekli ilaç kullanıyorum kullandığım ilaçlar pentasa ve imuran sigorta başlangıç tarihim 1997 şuanda 1100 günüm var acaba askerlik borçlanması yaparak 1800 güne tamamlayabirmiyim bilgilendirirseniz çok sevinirim herkese sağlıklı günler dilerim şimdiden çok teşekkür ederim.
Beğen (0) | Rapor | Permalink | 10 years ago
Merhaba AFE, kolit hastalari icin de erken emeklilik getirildi zira kronik bir rahatsizlik. Yukarida anlattigim gibi hastaliginiz ile ilgili tüm evraklarin fotokopisini hastane kuruluna sundugunuzda rapor alabilirsiniz diye düsünüyorum. Tabi hastaliginizinda atak sikliklari, atak anindaki tuvalete cikis sikliginiz cok etkiliyor oraninizi. Buna göre erken emekli olma ihtimaliniz yüksek diye düsünüyorum. Denemeden bilemezsiniz.
Beğen (0) | Rapor | Permalink | 11 years ago
mrb funda hanım kolit hastaları için emekli hakkını göremedim, internette, ben sgk da çalışıyorum, şuanki brüt maaşımıza göremi hesap yapılıyor, ben müracat edebirlimiyim meslekte 15. yılımı çalışıyorum, 2500 tl net maaş alıyorum taysiyeleriniz için teşekkür ederim.
Beğen (0) | Rapor | Permalink | 11 years ago
merhaba funda hanım ben 2013 mayıs ayı itibari ile malulen emekli oldum. şu anda 570 tl alıyorum. acaba yeni düzenlemeden nasıl faydalanabilirim. bilginiz varsa yazabilirseniz sevinirim
Beğen (1) | Rapor | Permalink | 11 years ago
Dilekçe verip tekrardan hesaplanmasını istemenizde bir sakınca yok.Ancak hastalığınızla ilgili durumunuzu, işe ilk giriş gününüzü, rapor oranınızı...vs. bilmediğim için malülen emekliliğinizi iptal ettirme kısmını sosyal güvenlik danışmanınıza sormadan yapmayın derim.
Beğen (1) | Rapor | Permalink | 11 years ago
Bağkur'dan da mı gününüz vardı acaba? Çünkü oradan olduğunda maaşınız düşük oluyor. Dilekçe verip tekrar hesaplanmasını isteyin bence. Eğer çalışabilecek konuma geçerseniz;malülen emekliliğinizi iptal ettirip engellilere tanınan erken emeklilik hakkından faydalanabilirsiniz.O zaman maaşınız daha yüksek oluyor.
Beğen (1) | Rapor | Permalink | 11 years ago
Çokça sorulan bir konuydu Funda Hanım. Paylaşımınız için çok teşekkürler.
Beğen (1) | Rapor | Permalink | 11 years ago