Göz Yaşartıcı Gaza Maruz Kalırsanız Eğer...

Baştan söyleyelim bu yazıyı bir tepki olsun diye yazmıyorum. Sokakta yürürken, stadyumda maç izlerken veya arabanızla TEM’de ilerlerken göz yaşartıcı gaza maruz kalabileceğiniz için bunları bilmenizde fayda var. İnternette göz yaşartıcı gaza temas ettikten sonra neler yaşayacağınız ve neler yapılması gerektiği yazmadığı için böyle bir yazı yazma gereği hissettik.

 

Göz yaşartıcı gaz (CR,CS,biber gazı) gösterileri ve göstericileri etkisiz hale getirmek için kullanılır. Amacı acı vermektir ve temas etmek eğlenceli değildir. Gazın etkileri geçicidir. Temastan birkaç saat sonra belirtileri geçer. Bu yazı temeas edilmesi durumunda neler hissedeceğinizi ve ne yapmanız gerektiğini içerir.

 

Göz Yaşartıcı Gaza Maruz Kalma Belirtileri:

 

-Göz,geniz,burun,ağız ve cilt batması.

-Yoğun gözyaşı dökme

-Bulanık görme

-Burun akması

-Salya artışı

-Ciltte kızarıklık ve kimyasal yanık

-Öksürme ve soluk almada güçlük, boğuluyor hissi

-Paniğe sürükleyen yönelim bozukluğu ve kafa karışıklığı

-Kuvvetli öfke

 

Yönelim bozukluğu ve kafa karaşıklığı psikolojik değildir. Bazı durumlarda, kullanılan solventler normale göre daha yoğun olabilir.

 

 

Ne yapılması gerekli?

 

Gözyaşartıcı gaz genellikle bir tüfeğin ucuna takılarak atılır. Bu yüzden bir patlama sesi duyarsınız. Bu sesi duyduğunuzda panik olmayın ve havaya bakarak gaz kapsülünün yolunu tayin etmeye çalışın. Gaz kapsülü genellikle havadayken göz yaşartıcı gazı fışkırtmaya başlar. Gaz kapsülü oldukça sıcaktır, sakın ellemeyin. Patlamamış gaz kapsülünü tutmayın çünkü patladığı anda size zarar verebilir.

 

Gaza karşı en etkili yöntem gaz maskesi takmaktır, fakat maskeniz yoksa etkisini azaltacak yöntemler de vardır. Gaza maruz kalacağınızı düşünüyorsanız bir bandanayı veya mendili limon suyuna veya sirkeye batırarak bir poşete koyun. Bu aside batırılmış kumaşı ağız ve burnunuza tutarak nefes aldığınızda sizi dakikalarca etkisinden koruyacaktır ve güvenli bir yere gidene kadar size zaman kazandıracaktır. Gözlerinizi hava ile temas ettirmeyen bir gözlük çok işinize yaracaktır. Kimyagerlerin kullanıldığı gözlük yok ise deniz gözlüğü işinize yarayacaktır. Gözünüzde kontakt lens varsa hemen çıkarın. Gaz yapışacak ve onları yıkayamayacağınız gözünüzü yakacaktır. Gaza temas eden kıyafetlerinizi yıkadıktan sonra yine giyebilirsiniz. Eğer maskeniz yok ise tişörtünüzü suratınıza kapatarak nefes alın. Daha az hava sirkülasyonu olacağından daha az konsatrasyonda gaza maruz kalırsınız fakat kumaş fazla gaza maruz kalırsa bu sefer de daha yoğun gaz solursunuz.

 

İlk Yardım

 

Gözlerde etkisi azalana kadar steril tuzlu veya saf sui ile yıkayın. Yanan bölgeye Talcid karıştırılmış su veya yağlı süt sürün. Temas eden cilt sabun ve su ile yıkanmalı. Solunum yolunda ki sıkıntılar oksijen tüpü veya astım ilaçları ile çözülebilir. Medikal bandajlar yanıklar üzerinde kullanılabilir.


DMCA.com Protection Status