kullanici2851

Kolit

Takip et
4 years ago


Ülseratif Kolit sürecim

2020 yılından merhaba ben de hastalığımla 2016 yılında tanıştım.14 yaşındaydım ve Liseye yeni geçmiştim ve dersler çok ağır geliyordu stres yapıyor ve sağlıksız besleniyordum. Sürekli ama sürekli çiğköfte yiyordum. Bir gün karnımdan gurultular geldiğini hissettim bir de kramp şeklinde ağrılar giriyordu ama geçti sonra. Yaklaşık 1 hafta sonra çok şiddetli bir karın ağrısı yaşadım. Mesanem ağrıyor sanmıştım ama özellikle sol tarafım feciydi ve yürüyemiyordum bile. Aileme söylemiştim ve onlar da bir iki gün daha bekleyelim olmazsa gideriz demişlerdi ki 2 gün sonra lavaboya girdim ve peçetede hafif kan gördüm dönemim başladı sanmıştım ama lavaboya çıkmadığımda sorun yoktu. Sonra farkına vardım her şeyin ve aileme söyledim Ailem çok endişelendi çünkü anneannem kolon kanserinden ölmüştü annem bu belirtileri onda da görmüştü hemen hastaneye gittik fakat bana kabız dediler fitil verdiler gećmedi tekrar gittik bu sefer makat catlağı dediler krem verdiler baktık bu daha da kötüleşiyor resmen lavabonun içi kıpkırmızı hemen iç hastalıklarından randevu alıp gittik ve doktor bizi gastroenteroloji bölümüne sevk etti ama randevu 1 hafta sonraydı bu yüzden biz de tanıdık bir doktorumuza gittik o benim şikayetlerimi dinler dinlemez ülseratif kolit olduğumu düşündüğünü söyledi ve bana ilaç verdi. Asacol ilacını 1 gün kullanmamla kanamanın kesilmesi bir oldu. Dedim ki o an evet ben ük hastasıyım sonra gastroemterolojideki randevumuza gittik Doktorun ilk sorduğu şey annemin bağırsak rahatsızlığının olup olmadıgıydı ve benim annem de kolit hastasıydı. Farklı bir tür kolitti ük alakası olmayan bir kolit. Bana hemen bu yüzden panca testi yaptılar ve pozitif çıktı genetik olduğu òğrenildi ardından kolonoskopi yapıldı sadece rektumu tutan ük olduğumu söylediler. Ömür boyu benimle olacak bir hastalık olduğunu öğrenince gerçekten hayal kırıklığına uğramıştım daha ne olduğunu bilmiyordum bana çünkı 14 yaşımdaydım neyse tanı kondu ve salofalk verdiler günde 3 kere kullandım her şey yoluna girmişti kanamam kesilmişti ki 3 ay sonra oruç tutana kadar 12 gün sadece 12 gün oruç tutmuştum ve kanamam başlamıstı şiddetlenmişti de hemen doktora gittik bana kızdı o günden sonra 2 yıl kanamam kesilmedi kortizon 48 mg başladık imurana da başladık salofalkı da 4 e çıkardık ve lavman kullandık yine kesilmedi ben hastalığımla tanıştığımda 56 kiloydum ve o 2 senede 46 ya düşmüştüm en sonunda 2019 yılında kilo almaya başladım 50 kiloyu gördüğümde kanamam durmuştu işte o zaman kilonun da önemli olduğunu anladım. Kortizonu kestik ama şu an imuran (2.5) ve pentasa (4) ile yoluma devam ediyorum. Üniversite sınavına hazırlanıyorum bu yüzden inşallah bir daha atak yaşamam Benim hastalığımı hemen fark etmem çok işime yaradı her hastalıkta olduğu gibi erken tanı çok önemli Şu an geçmişe dönünce pişman olduğum tek şey o kadar çiğköfte yememdir keşke yapmasaydım ama iş işten geçti. Herkese geçmiş olsun. Umarım sağlınıza en kısa zamanda kavuşursunuz. 



kullanici1243 demis ki:

Canım benim, lütfen kendini suçlayıcı eleştirici düşüncelerden kurtul. Sana kızan dr'u hemen bırak. Bu hastalığı birimlere ayırırsan en büyük birim psikolojidir. Pozitif düşün mutlu olmaya çalış yani bunun için çabala. Seni üzen her kim ve ne olursa olsun o an için ondan uzaklaş. Ev müsaitse bir kediyi sahiplen. Boş kalmamaya çalış. Hafif egzersiz spor vs bir şeyler yap. Hastalığın şiddetlendiğinde ona gülümse. Stres yaparsan kısır bir döngüye girersin stres yaptıkça hastalık daha da şiddetlenir. Ayrıca oruç bu hastalığa çok iyi gelir. Yani kanamanın sebebi oruç değil. Sebebini biraz düşünürsen mutlaka bulursun. Sana ipucu vereyim şiddetli bir stres yaşamışsındır. Hastalığımızın başlangıcı aynı olmuş. 23 yıl önce ben de üniversite sınavları sırasında yoğun stres yaşamıştım. Şimdi birlikte düşünelim. Herkes az çok stres yaşar dimi. Ama biz stresin dibini yaşıyoruz. Yani biraz fazla abartıyoruz her şeyi. Aşırı düşünüyoruz. Ve de aşırı hassasız. Artık aşırı düşünmek yerine harekete geçmeyi denemeliyiz. Her şeyi kontrol etmek imkansız. Hayatı akışına bırak. Biraz saçma gelecek ama ben ilaçlarla hiç iyileşemedim. Kanamayı naneyi çay gibi demleyip her bardağa bir çay kaşığı elma sirkesiyle içerek kestim. Ayrıca ishal varsa diş ağrısına kullanılan karanfili ishalin şiddetine göre 30 ve üzeri ise 11 karanfili sabah kahvaltıdan yarım saat önce ve öğleden sonra havanda ezip bir bardak suyla içersen çok rahatlarsın. Tuvalete çıkış sayın 2-3 ise karanfil sayısı da 2-3 tane yeterli olur. Mutlaka soğuk sıkım zeytin yağı kullan. Sabah akşam birer yemek kaşığı yeter. Dr'un verdiği ilaçlara da devam et bir süre sonra ihtiyacın kalmayacaktır. Bu arada sana dokunan yiyecekleri mutlaka bul. Acı kesinlikle yasak. Domates ve salça da. Şekeri de hayatından çıkar ya da çıkaramıyorsan en aza indir. En kısa sürede rahatlaman ve hatta tamamen iyileşmek dileğimle. Geçmiş olsun.
Beğen (0) | Rapor | Permalink | 4 years ago

kullanici2812 demis ki:

Allah sabir versin. Kucucukken neler olmus . Cok zor. Sinavda insallah basarirsin. Daha da hastalanmazsin. Aynisi hepimiz icin insallah.
Beğen (0) | Rapor | Permalink | 4 years ago

kullanici2901 demis ki:

Bence kendini boşuna suçlamamalısın büyük ihtimalle hastalığım ırsi kimse çiğköfte yedi diye ülseratif kolit olmaz bu hastalığın maalesefki kesin bir nedeni yok bu arada aynı yaştayız ben ileostomiliyim şuanda kapama ameliyatı bekliyorum umarım herşey bizim için çok güzel olur
Beğen (0) | Rapor | Permalink | 4 years ago
DMCA.com Protection Status