Nazli

Takip et
11 years ago


Yanlış Teşhislerden MS Teşhisime Giden Hikayem

Benim hikayem 1978’de başlıyor. Bir sabah uyandığımda ayaklarımı ve sol elimi hareket ettiremediğimi fark ettim. Yataktan çıkamıyordum. O zamanlar 18 yaşındaydım. Hemen ailemle hastaneye gittik, 1 hafta kadar hastanede kaldım ve bir teşhis konulamadan geri döndük.

 

Haftalar geçtikçe daha da kötüleştim. Bacaklarım da kırmızı bezecikler oluşmaya başladı. Dokununca yakıyorlardı ve oldukça acı veriyorlardı. Doktorlar yine bir teşhis koyamadı ve beni evime yolladılar.

 

1-2 sancılı haftadan sonra babam beni başka bir hastaneye götürdü. Bu hastanede doktorlarım bir daha yürüyemeyebileceğimi söylediler. Hastanede bana Sarkodoz ve eritema nodosum teşhisi koyup 1 hafta sonra evime yolladılar. 6 ay boyunca tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kaldım. İlerleyen zamanlarda teşhislerim sedef hastalığı ,sarkodoz,lupus ve eritema nodosum şeklinde değişti. Yeniden yürüyebilmek için, ayak bileklerime yapılan kortizon iğnelerinin yanında sıvı ağrı kesiciler aldım. Neyse ki düzeldim.

 

1995 Mayıs’ında sezeryanla 2.oğlumu dünyaya getirdim. Bu 3 günlük tecrübemde titreme ve baş ağrısı başladı. Hemşireler sezaryandan sonra normal olduğunu söylese de aynı görüşte değildim çünkü istemsizlerdi.

 

Daha sonra bebeğim ve kocamla beraber evimize döndük. 2 gün sonra acile geri dönmek zorunda kaldım. Başım inanılmaz ağrıyordu ve tansiyonum yükselmişti. Doktorlar tomografi çektiler ve Petidin vererek eve yolladılar. İyi olacağımı söylediler fakat iyi olmayacağımı biliyordum.

 

Ertesi gün uyandığımda yatakta sadece başım varmış gibi hissederek uyandım. Boynumdan aşağısını hissetmiyordum. Yürüyemiyordum. Daha sonraları bunun, hepimizin bilmesi gereken profriyosepsiyon olduğunu öğrendim.

 

Konuşmamda sorun olmaya başlayınca kocam beni yeniden hastaneye götürdü. Acile girdiğim zaman görüşümü de kaybetmiştim ve tamamen paralize olmuştum. Doktorun söylediklerini yerine getiremiyordum. Söylediklerini duyuyor fakat ne yapacağımı bilemiyordum.

Bana koyulan teşhis doğum sonrası depresyonu oldu ve bir psikiyatristin görmesi herektiği söylendi.  Bir nörolojistin beni muayene ederek iyi olacağımı söylediğini hatırlıyorum.

Biraz zaman geçtikten sonra görüşüm az da olsa yerine geldi. Psikiyatriste gittim ve bana nörofizyolojik değerlendirme yaptı. Psikiyatristim bana MS’in tüm belirtilerini gösterdiğimi ve bir MS uzmanına görünmem gerektiğini söyledi. Göründüğüm uzman da bana MS teşhisi koydu. Daha önce 4 kez MR çektirmiştim ve hiçbir doktorun MS olduğumu anlayamamasına oldukça kızdı. İlk hastaneye yatışımda teşhisim konulsa belki bu kadar zorluk yaşamayacaktım.

Haziran 2001’de MS teşhisim kesinleşti. 3 yıl boyunca konuşma ve bilişsel terapilerine gittim ve ilaç tedavilerini sonlandırarak detoks uyguladılar. Yanlış teşhis yüzünden bir sürü gereksiz ameliyata, doktor ziyaretine sayısız kez bu senin ruhsal yapınla ilgili teşhislerini dinlemek zorunda kaldım. Şimdi ataksız bir hayat sürüyorum. Oldukça sağlıklıyım.

 

Hikayemi yazma amacım olabildiğince kişiyi bu konuda bilinçlendirmek. 



kullanici2024 demis ki:

Merhaba ben bilinçaltı terapistim. İsmim Fadime COŞKUN. Hala mesajlarınıza bakıyormusunuz bilmiyorum. Hastalıklarla ilgili bilinçaltı çalışma yapıyorum. 11 yıllık MS hastası danışanımızda MS i bitirdik. Şuan 2 MS danışanım var. Biri 26 yıldır MS ve diğeri 8 yıllık MS. Tüm hastalıklar bilinçaltı kaynaklıdır. Pek çok hastalıkta sonuç aldık. Lütfen bana ulaşın. 0555 730 65 37
Beğen (0) | Rapor | Permalink | 6 years ago

kisi demis ki:

Merhaba,oncelikle kecmish olsun.Bende MS hastasiyim ve azeriyim,burada tedavim duzgun yapilmiyor.Turkiyeye gelmek istiyorum malesef guclu beni tedavi edicek doktor tanimiyorum.Lutfen bana yardim ede bilirmisiniz?Bana kendi doktorunuzu tavsiyye ede bilirmisiniz?onceden teshekkur ederim
Beğen (0) | Rapor | Permalink | 10 years ago

gokkusagi demis ki:

Sizin tarafınızdan bakıldığında da tabiki bu yazıyı yazmada haklı sebepleriniz var, fakar dediğim gibi MS hastaları tanı konulduktan sonra ufak bir araştırma yapıyorlar ve ilerde olabilecekler konusunda kafalarında bir tasarı belirliyorlar. Öncelikle MS'in herkeste farklı seyrettiğini bilmek gerek tabii.. Umarım sizin bu yazınız da hedeflediğiniz gibi yanlış teşhisleri yok eder. Benim moralim bozulmadı, başkasının da yahut sizin de bozulmaz umarım. Bol bol geçmiş olsun Nazlı Hanım
Beğen (1) | Rapor | Permalink | 11 years ago

Nazli demis ki:

Moralinin bozulmadığına sevindim. Daha çok gençsin ve seni karamsarlığa itmek istemem. Aşağıda da yazdığım gibi bizim zamanımızda MS üzerine uzmanlaşmış nörolojist bulmak çok zordu. şimdi durum daha farklı. O kadar geç teşhise rağman uygun tedaviyle ben bile iyi oldum. Siz gençler çok daha kolay atlatırsınız bu hastalığı.
Beğen (1)Rapor | Permalink | 11 years ago

Büşra demis ki:

Geçmiş olsun Nazlı Hanım. Sanırım eskiden MS hastalığının teşhisini koymak daha zormuş. Yazdıklarınızdan onu anladım. Şu an iyi olmanıza sevindim.
Beğen (1) | Rapor | Permalink | 11 years ago

Nazli demis ki:

Evet eskiden Nöroloji uzmanları az olduğundan Dahiliyeciler MS hastalarına bakardı. Teşhiste oldukça gecikirdi. Şu an durum çok farklı. Teşekkür edersim. Size de geçmiş olsun.
Beğen (0)Rapor | Permalink | 11 years ago

gokkusagi demis ki:

Ben de MS hastasıyım daha 21 yaşındayım. Yazdıklarınızın yanlış olduğunu düşünüyorum. Benim doktorum her zaman internette çok kötü vakalardan bahsedildiğini ve okumamamı moralimi bozmamamı söyler. Siz de bilirsiniz ki her hastalıkta olduğu gibi MS'te de en önemli şey moral. Bu yaşımda kaldıramayacağım kadar ağır bir hastalık dönemi anlatmışsınız, MS hakkında bilgilenmek yahut yanlış teşhisi engellemek tabiki çok önemli ama hastalığın popülasyonunun az olduğunu ve bu tarz şeyleri daha çok bu hastalığa yakalananların okuduğunu hatırlatmak isterim.
Beğen (1) | Rapor | Permalink | 11 years ago

Nazli demis ki:

Merhaba Gökkuşağı. Sanırım anlatımımda bir eksiklik oldu. Niyetim MS'in ağır bir hastalık olduğunu anlatmak değildi. MS teşhisimden sonra uygun tedavi ile çok iyi oldum. Bana doğru teşhis konulana kadar bazı sıkıntılar yaşadım ve bunları yazmak istedim. Benimle aynı şeyleri bir başkası da yaşayabilir. Şu an uygun tedavi ile gayet iyiyim. Moralini bozduysam çok özür dilerim.
Beğen (1)Rapor | Permalink | 11 years ago
DMCA.com Protection Status