Multipl Skleroz (MS)

Multipl Skleroz Nedir? Multipl Skleroz veya MS, beyni ve omuriliği etkileyen bir hastalıktır. Kas kontrolünü, görmeyi, dengeyi ve hissi (uyuşukluk gibi) etkiler. MS’de beyin sinirleri ve omurilik kişinin kendi bağışıklık sisteminin bu dokulara saldırması yüzünden zarar görür. Bu yüzden bu bir otoimmün rahatsızlıktır.

Vücudumuzun bağışıklık sistemi bakteriler gibi yabancı ve zararlı maddeleri hedef alır ve yok eder. Otoimmün hastalıklarda ise bağışıklık sistemi yanlışlıkla sağlam dokulara saldırır. MS’de ise bu sinir sistemini oluşturan beyin ve omuriliktir.  

Merkezi sinir sistemi sinirlerden oluşur ve vücudumuzun iletişim sistemidir. Her sinirin bir myelin tabakası vardır ve siniri kaplayarak iletime yardımcı olur.  İletimler yürüme ve konuşma gibi kas hareketlerini control eder.

MS ismini beyin ve omurilikteki yara dokusunun artmasına verilen isimden alır, Sklerosis. Myelin tabakası zarar gördükçe  yara dokusu veya plak oluşumu başlar ve buna demiyelinazsyon ismi verilir. Myelin olmadan, beyne ve omuriliğe iletilen elektrik sinyalleri bozulur veya durur. Böylece beyin kaslardan sinyal alamaz veya kaslara sinyal gönderemez.

Tedavi ile sinirler yeniden myelin tabakasına kavuşabilir.

Multipl Skleroz'un Belirtileri Nelerdir?

Multipl Skleroz’un belirtileri kişiden kişiye değişir. Hatta her hasta farklı bir MS türüdür denilebilir. Sıklıkla görülen belirtileri:

  • Kaslarda güçsüzlük
  • Azalan koordinasyon
  • Bulanık görme
  • Göz ağrısı
  • Çift görme

MS Teşhisi Nasıl Konur?

Multipl Skleroz’un teşhisini koymak kolay değildir. Çünkü belirtilerin anlaşılması güçtür ve geçicidir. Doktorlar teşhis için:

  • 2 veya daha fazla MS’den dolayı oluşabilecek belirti arar. Bu belirtiler en az 24 saat – 1 ay arası sürmelidir.
  • Demiyalinizasyonu gösteren MR testi.

Multipl Skleroz (MS)'un Tedavileri Nelerdir?

MS’in belirtilerini ve sıklığını azaltan birçok ilaç vardır. Bu ilaçlar bazı MS tiplerininin ise etkilerini tamamen ortadan kaldırabilir. 







DMCA.com Protection Status