İnce bağırsak ve akciğer naklinde sevindirici haber

İnce bağırsak ve akciğer naklinde sevindirici haberEge Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz: "Hedeflerimiz gerçekleşirse 2015 yılı sonunda ince bağırsak naklinde de çalışacağız. Nakil merkezi olmayı hedefimize koyduk"

Dünyada kalp nakli öncülerinden Ege  Üniversitesi (EÜ), 2014-2015 yıllarında akciğer ve ince bağırsak nakil merkezi  olmaya hazırlanıyor. 

Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  EÜ'nün "ilkleri yapma" konusunda sorumluluk taşıdığını, organ nakli konusunda da  uzmanlaşmış cesur ve yenilikçi bir ekibe sahip olduğunu belirtti. 

Özellikle kalp damar cerrahisi, göz, kemik iliği, böbrek nakli  konusunda üniversite ekibinin çok önemli başarılara imza attığını ifade eden  Candeğer Yılmaz, "Yapay kalp sistemini Türkiye'de en çok yapan üniversite biziz.  Çok sayıda hastayı yatağa bağlı halden kendisine uygun kalbi bulana kadar aktif  hale getirmiş oluyoruz. Son nokta da kalp nakli oluyor. Bu halkayı  tamamladığımızda başarılı oluyoruz" dedi. 

Yılmaz, nakil ekibinin Türki cumhuriyetlerden gelen doktorlara eğitim  verdiğini, zaman zaman yurt dışına çıkarak da "yerinde ameliyat" yaptığını ve  deneyimini dünyaya aktardığını söyledi. 
 
Güzel haberler var 
EÜ'nün 2014-2105 hedeflerini de açıklayan Candeğer Yılmaz, öncelikle  akciğer naklini gündeme aldıklarını söyledi. 
 
Üniversite bünyesindeki bazı uzmanların ABD'de akciğer nakli konusunda  eğitim aldığını dile getiren Yılmaz, "Nakil merkezi olabilmemiz için ameliyatta  belli bir sayıya ulaşmamız gerekiyor" dedi, 
 
Akciğer naklinin en zor ameliyatlardan birisi olduğuna dikkati çeken  Candeğer Yılmaz, özellikle organ ve vücut arasındaki uyum konusunda bilim  dünyasının da daha çok bilgiye ihtiyaç duyduğunu söyledi. 
 
Bilgi ve sayısal yeterlilik anlamında sürecin devam ettiğini anlatan  Yılmaz, "Kendimizi daha iyi hissettiğimizde akciğer nakil merkezi olarak  çalışmaya başlayacağız" diye konuştu. 
 
Bir başka hedef ince bağırsak nakli 
İnce bağırsak naklinin dünyada başarısı çok kanıtlanmamış bir ameliyat  olduğunu, emilim bozukluğu gibi hastalığı olan bir grup hastanın da yardım eli  beklediğini kaydetti. 
 
Bağışıklık sistemini güçlendirecek bilimsel katkıya ihtiyaç olduğuna  işaret eden Candeğer Yılmaz, "Hedeflerimiz gerçekleşirse 2015 yılı sonunda ince  bağırsak naklinde de çalışacağız. Nakil merkezi olmayı hedefimize koyduk" dedi. 
 
 "Yüz nakline aday değiliz" 
Üniversitelerin bazı konularda deneyime ihtiyacı olduğunu, herkesin  her ameliyatı yapmasının hem efor kaybına neden olduğunu hem de başarısızlığı  getireceğini dile getiren Candeğer Yılmaz, şöyle konuştu: 
 
"Yüz nakli konusunda biz aday değiliz. Akdeniz Üniversitesi bu konuda  başarılı. Biz akciğer nakli konusunda bir merkeze daha ihtiyaç olduğunu  düşünüyoruz ve ince bağırsak konusunda kendimizi yetiştirmek istiyoruz.  Türkiye'de başka ince bağırsak konusunda bir merkez yok. İhtiyaçları saptayarak  kamunun kaynaklarını doğru kullanmak gerekiyor." 
 


DMCA.com Protection Status