Crohn Hastalığı ve Ülseratif Kolit

Crohn Hastalığı Nedir? Crohn Hastalığı bağırsaklarda iltihap, ülserlere yol açan kronik bir hastalıktır. Genellikle ince bağırsağın son bölümü olan ileumu etkiler.

Crohn hastalığından etkilenen kısım iltihaplanır. İltihaplanan kısım şişkinlik yaptığından ağrı olur ve bu da sürekli tuvalete gitme hissi uyandırarak ishal yapar.  Uzun süren Crohn iltihabı bağırsağın içinde striktur yaratan bir yara yüzeyinin oluşmasına sebep olur. Striktur bağırsağın içinden gıdanın geçmesini yavaşlatan bir yapışıklıktır ve acıya ve kramplara sebep olur.

Crohn Hastalığı, İltihabi Bağırsak Hastalığıdır (IBH). IBH bağırsaklarda enfeksiyon ve ülserler yapan hastalıklara verilen genel isimdir. Crohn Hastalığı’nın teşhisi zordur çünkü diğer İltihabi Bağırsak rahatsızlıkları ile karıştırılabilir. Bunlar Ülsertaif Kolit ve diğer IBHdır. Örnek vermek gerekirse Ülseratif Kolit ve Crohn ikisi de karın ağrısı ve ishal yapar.

Crohn Hastalığı’nın belirtileri karın ağrısı (özellikle sağ alt kısımda) , ishal, rektal kanama, kilo kaybıdır. Rektal kanama, kansızlığa (anemi) yol açabilir.

Crohn Hastalığı teşhisi kan testi, gaita kültürü, sigmoidoskopi ve kolonoskopi ile görüntüleme ve bu yollarla alınan biyopsinin patolojik incelemesi ile konulur.

 

Ülseratif Kolit Hastalığı Nedir? Ülseratif Kolit (ÜK) kalın bağırsakta enfeksiyon, ülser denilen yaralar yapan ve kolon ile rektumu etkileyen bir rahatsızlıktır.

ÜK, sindirim sistemini etkileyen IBHnın Crohn gibi önemli hastalıklarından biridir.

Normalde kalın bağırsağın görevi suyu emmek ve dışkıyı sıvıdan katıya dönüştürmektir. ÜK’da kalın bağırsak bu görevini yerine getiremez ve kanama, iltihap, ishal ve karın ağrısı yapar.

ÜK’nın belirtileri karın krampları, anemi, yorgunluk, ateş, bulantı, kilo kaybı, iştah azalması, rektal kanama, vücüt sıvısı ve mineral kaybıdır.

ÜK teşhisi, Crohn’da olduğu gibi kan testi, gaita kültürü, sigmoidoskopi ve kolonoskopi ile görüntüleme  ve bu yollarla alınan biyopsinin patolojik incelemesi ile konulur.

DMCA.com Protection Status