Ülseratif Kolit Hikayem - 1

Merhaba,

 

Artık kolektomi ve j-poş ameliyatları geçirerek hastalığımı sonlandırmış olsam da, hatırladığım kadarıyla, sizinle Ülseratif Kolitli (ÜK) zamanlarımı da paylaşmak istedim.

 

2009 yılı Haziran ayında, askerliğimi yaptığım esnada mukuslu dışkılama problemim başlamıştı. O esnada yediğim birşeylerin bana dokunduğunu düşünmüştüm. GATA'da askerliğimi yapıyor olmak benim için de bir şanstı ve hemen hastanede bir gaita kültürü yaptırdım.  Kültürde zararsız bir bakteri türü bulundu ve Flagyl başlandı. Açıkçası Flagyl hiçbir işe yaramadı. Yaklaşık 1 ay Flagyl kullanarak birkaç kültür daha yaptırdım fakat sonuç değişmedi. Bu arada mukus daha da fazlalaşmış ve tuvaletimi tutma sıkıntısı başlamıştı. Hastane içerisinde Gastroenteroloji bölümüne giderek bir kolonoskopi yaptırdım ve kolonumda Ülsere rastlandı. Mukus şikayetinden Ülseratif Kolit'e uzanan hikaye 2 ayda oluşmuştu yani. Teşhis konar konmaz teşhisi koyan albay doktor bana askerliğimi sonlandırabileceklerini söyledi. ÜK'nın ciddiyetini o an anladım fakat bana 15gün hava değişimi verin ben toparlar gelirim dedim.  Kolonoskopiden sonra Salofalk hapa başladım fakat bende bu ilaç hiçbir işe yaramadı. 15gün sonra geri geldiğimde daha da kötüleşmiştim. Bu sefer 1 ay daha hava değişimi verilerek Prednol ve Imuran'a başladık. Bu 2 ilaç bana çok iyi geldi. Fakat 1 aylık kürü uygulayıp kestikten sonra şikayetlerim yeniden başladı. Ben bu arada ÜK'yı internetten araştırmaya başlamış ve hastalığın ciddi bir rahatsızlık olduğunu anlamıştım. Bu yüzden askerliğimi sonlandırmaya da karar verdim.

 

İnternetten yaptığım araştırmalarda ÜK'nın kalıtsal bir hastalık olduğu, zaman zaman da ailede ilk kez görülebildiği yazıyordu. Ailemde bu hastalığa sahip hiçkimse yoktu. Biraz daha araştırdığımda Roaccutane isimli bir sivilce ilacını kullananlarda ileride ÜK şikayeti olabileceğini okudum. Teşhisim konulmadan önce bu ilacı kullanmıştım ve şüphelerim bu ilaç üzerine yoğunlaştı. Yaptığım araştırmalarda Roaccutane kullanan kişilerde klasik ÜK ilaçlarının da etkili olmadığı ve ameliyatın tek çare olduğu yazıyordu. Ben yine de ilaç tedavisine devam etmek istedim.

 

ÜK teşhisim Temmuz 2009'da konulmuştu. 2011 Mart ayına kadar dönem dönem Salofalk (lavman-hap), Imuran, Prednol ve 1 doz Remicade kullandım. Ne zaman Prednol başlansa ÜK ataklarım azalıyordu fakat bıraktıktan 1 hafta sonra şikayetlerim yeniden başlıyordu. Aslında Prednol bırakıldıktan hemen sonra ataklar yeniden başlıyorsa tedaviye devam etmenin mantıklı olmadığını birkaç yabancı hasta bloğunda okumuştum. Dedikleri doğruymuş...

 

Devam edecek...



kullanici5219 demis ki:

merhaba bana da askerdetershis konulmustu ve askerligime elverisli degil rtaporu verdiler SORUN SU BU DURUMDA AYLIK BAGLANALABILIYORMUS BAZI BAGLANTILARDA ALI TEZEL YORUMLUYORDU ASKERDE IKEN HASTALANIP RAPOR ALIRSAK MAAS BAGLANIYORMUS BILGINIZ VARMI ????
Beğen (0) | Rapor | Permalink | 1 year ago

kullanici1945 demis ki:

Merhabalar roaccutane kullanimi üzerine ük olduğünu sizin hikayenizde okudum ufak bir arastirmayla bircok akademik yayinlara konu olduğunu gordum. Cok buyuk bir soktayim. Mahkeme süreciniz devam ediyor mu. Benim hastaligim ile ilac kullaniminin tesaduf olabilir mi? Bir suru soru var aklimda.
Beğen (0) | Rapor | Permalink | 6 years ago

melisa demis ki:

Merhaba Gökhan bey sorun yaşadığınız yemekler var mı?Belirli bi yemek yeme saatiniz var mı?Kalınbağırsak alındığından dolayı glüten içeren beslinleri kullanabiliyor musunuz yani;kalınbağırsağı olmayanlar ince bağırsakla yaşadıkları için çölyak hastalığı açısından riskli gruplarda mı yer alırlar?
Beğen (0) | Rapor | Permalink | 11 years ago

deniz şen tekin demis ki:

Benim de zaman zaman çölyak hastalığı kafama takılıyor kalınbağırsağı alınan kişler çölyak açısından rikli gruplar arasında değiller sanırım çölyak farklı bi hastalık ama incebağırsakla yaşayan kilerin riski var mı?Bende doktorlarımdan bununla ilgili bi konuşma yaşamadım en basiti ekmeğin için de glüten var ama şuana kadar bi sıkıntı yaşamadım bende bu soruyu sayın Gökhan Sezginer'e sormak istedim.
Beğen (0)Rapor | Permalink | 11 years ago

assurdo demis ki:

Merhaba Melisa. Bir diyet uygulamıyorum, herşeyden yiyip içiyorum ve dokunan bir gıda da yok. Çölyak konusunda riskli olduğumuzu sanmıyorum çünkü hiçbir doktorum bana bundan bahsetmedi ve ben de takip ettiğim yabancı bloglarda böyle bir şey okumadım. Sen ameliyat oldun mu yoksa düşünüyor musun?
Beğen (0)Rapor | Permalink | 11 years ago
DMCA.com Protection Status