Baştan Sona Ülseratif Kolit - Hastalığın ilk belirtileri

Tekrar merhabalar.

 

       Bu ikinci blog yazım. İlk blogumda kendimi tanıtmıştım. Bu blogumda ise hasta olmadan önceki dönemdeki hastalıkla ilgili olan olayları ve hastalığın ilk belirtilerini anlatmaya çalışacağım.

       Bu hastalığa yakalandıktan sonra hatırladığım kadarıyla çocukluk yıllarıma döndüm ve bu hastalıkla bağdaştırabileceğim şeyler aradım ve anladım ki ben hastalık teşhisi konmadan önceki çocukluk yıllarımda kısa aralıklarla çok sayıda ishal olmuşum. Evet , düşündüğümde ben çocukken ayda 1 ya da 2 sefer ishal olurdum. Bu ishaller 1-2 gün sürer ve geçerdi. Kanama vs. olmazdı , normal bilinen ishal gibilerdi. Tabii ki o zamanlar Ülseratif Kolit adında bir hastalık olduğunu bilmediğimizden bu ishalleri normal zannederdik. Okula başlayıp ilköğretim 8. sınıfa gelene kadar bir sorun yoktu. Ancak 8. sınıfa gelip 14 yaşıma bastığımda hatırladığım kadarıyla tuvalet sayılarım sanki artıyordu. Bu sayı günde en fazla 3'ü buluyordu. Normal zannedip önemsemiyordum. Önemsemiyordum çünkü beni rahatsız da etmiyordu.

       İlköğretimi bitirdim. Lise 1. sınıfa başladım. Yaşım 15 oldu. Tuvalet sayım günde 4-5 arasına çıkmış ve ben sanki alışmışım gibi bunu dikkate almıyorum. Günde 4-5 sefer çıkıyorum fakat kanama olmuyordu. Sadece mukuslu , sümüksü bir sıvı ile dışkı geliyordu. O zaman mukuslu sıvıyı görüp şaşırdığım için internette araştırdım ve birşey bulamamıştım. Bu fazla tuvalet sayısının ve mukuslu sıvının bana aşırı derecede zararı olmadığı için aklıma ne doktor geldi ne de aileme söylemek. Bu şekilde 5-6 ay gittim. 5-6 ay sonra tuvalet sayım 6-7 'lere ulaşmış mukuslu sıvı halen geliyordu fakat kanama olmuyordu. Ben ne hikmetse hala bu durumu önemsemiyordum. 

       Artık lise1. sınıfın sonlarına gelmiştim ve tuvalet alışkanlığım hala aynıydı. Karne almama 15 gün vardı ve bende ateş , mide bulantısı ve karın ağrısı oluşmaya başladı. Bu durumlar olduktan sonra tuvaletim bir anda kesildi ve hiç çıkamamaya başladım. Bu durum 2-3 gün devam etti ve vücut iyice halsiz ve yorgun düştü. Bizde hemen hastaneye gittik. Gittiğimiz hastanede doktora 3 gündür tuvaletimi yapamadığımı ve aşırı derecede karın ağrısı olduğunu söyledim. Bana sadece idrar tahlili yaptı ve ''birşeyin yok'' diyerek eve yolladı. Bu karın ağrılı , mide bulantılı , ateşli ve kabız durum tam 10 güne yakın sürdü. Bu 10 günün sonunda akşam bir anda tuvaletimin geldiğini hissettim ve hemen tuvalete koştum. Tabi insan 10 gün tuvalete çıkmayınca şaşırıyor. Tuvalete gittim ve resmen bu 10 günün tuvaletini yarım saatte tek seferde yaptım. Bu tuvalette kanama , mukus , vs. yoktu ama kabızlıktan dolayı baya bir zorlanma vardı. Bu tuvaletten kısa bir süre sonra Ülseratif kolitin en önemli belirtilerinden biri olan kanamayı görmeye başladım. 

       Biraz fazla uzattım herhalde ama merak edenler olabilir diye düşündüğüm için en ince ayrıntıya kadar girmek istedim. Hastalığın bendeki ilk belirtileri yukarıda yazdıklarım gibiydi. Bir sonraki blogumda ilk yaşadığım kanamayı ve doktor ile ilk görüşmemi kapsayan süreci paylaşacağım. Sağlıcakla kalın. 

       



assurdo demis ki:

Ayrıntıya girmeye devam et, ben durumu yaşamış gibi hissettiğim için yazdım :) Ayrıntıya girmezsek anlamı olmaz. İnsanlar bu hastalığın kötü yanlarını da bilmeli, bu hastalıkla nasıl pozitif yaşanacağını da.
Beğen (1) | Rapor | Permalink | 11 years ago

assurdo demis ki:

Gözümde canlandırarak okudum :D gerisini merakla bekliyoruz
Beğen (1) | Rapor | Permalink | 11 years ago

Gökhan Semiz demis ki:

Farkındayım gökhan abi biraz ayrıntıya girdim fakat bu hastalıkla uğraşanlara normal geliyor bildiğin gibi :) Normal bir insana böyle tuvalet durumunu anlatamazsın ama ben belki bir kişiye ufacık bir yardımım dokunur diye yazayım dedim. Gerisi gelecek :)
Beğen (1)Rapor | Permalink | 11 years ago
DMCA.com Protection Status