Aslı

Tip-1 Diyabet

Takip et
11 years ago


Ramazan Ayında Diyabetlilerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Şeker hastasının kan şeker düzeyi  diyetle ve egzersizle kontrol altındaysa fazla bir sorun olmayabilir. Ancak, şekerle ilgili ağızdan hap veya insülin iğnesi kullanıyorsa ciddi sıkıntılar doğabilir.

 

Oruç tutan bir şeker hastasında , günde 4-5 öğün halinde yemesi gereken yemeği  günde iki öğüne indirince en önemli üç klinik durum ortaya çıkabilir.

1.Kan şekerinin aşırı yükselmesi (Hiperglisemi): İftar ve sahur yemeklerinden kısa süre sonra olur. Yemekte aşırıya kaçılırsa baygınlık hissi, bilinç bulanıklığı , ağız kuruluğu, halsizlik, karın ağrısı, nefes almada güçlük olabilir.  Derhal kan şekerinin ölçülmesi gerekir.

 

2.Kan şekerinin aşırı düşmesi (hipoglisemi): Özellikle antidiyabetik şeker ilacı kullananlarda sahurda az yemek yenilmesi durumunda 5-6 saat sonra kan şekeri ciddi olarak düşebilir. Bu durumda soğuk soğuk terleme,baygınlık hissi, yüzde solgunluk, baş ağrısı, dudaklarda uyuşma karıncalanma hissi, çarpıntı, sinirlilik, bulanık görme, açlık hissi, sersemlik , konsantrasyon zorluğu, kişilik değişikliği, uyumuşsa uyanma zorluğu, titreme.

 

3.Sıvı ve elektrolit dengesizliği; sıcak yaz günlerinde terleme nedeniyle kaybolan sıvı ve elektrolit hastaları ciddi olarak sıkıntıya sokabilir. Yüzde solukluk, çarpıntı hissi, ciddi susuzluk hissi, ağız kuruması, halsizlik, göz kararması baygınlık hissi olabilir.

 

Yukarıdaki durumların olmaması için mutlaka sahura kalkılmalı, yağlı ve ağır yemeklerden çok hafif  yemekler yenmeli ve bol su içilmelidir. İftarda da birden çok hızla ve ağır yemeklerden kaçınılmalıdır. İftar yemeğini yavaş yemeli , mümkünse biraz ara verilmelidir. Çünkü bir anda ağır yemeklerin hızla yenilmesi de ciddi sıkıntılara yol açabilir. 


DMCA.com Protection Status