Zeynep

Takip et
11 years ago


Sayılarla Diyabet

Teşhisim ilk konduğunda doktorum hayatımın normal sağlıklı birinden daha farklı olmaması gerektiğini söylemişti. Doktorumun yanından ayrılırken elimde insülin pompası, iğneler, kan ölçüm cihazı ve çubukları vardı. Kendi kendime sürekli hayatımın değişmemesi gerektiğini tekrarlıyordum.

Sanırım çoğumuz az yağlı,az tuzlu, az şekerli, ve bol fiberli meyve ve sebze tüketiyoruz. Sanırım diyabetli olmanın en kötü yanı yediğimiz yemeklerden tat alamamız. -Tabi kişiye göre de değişir, bana göre böyle.-

Başlarda kavrayamadığım konu, ölçümlerimi sürekli olarak kaydetmem gerektiğiydi. Bazen oldukça fazla sayıyı kafanızda tutmanız gerekiyor. Şu an diyetteyim ve oldukça fazla kilo verdim, yalnız diyet demek daha fazla sayı demek :)

Mesela yukarıda ki resimde ne görüyorsunuz? 2 dilim ekmek? 190 kalori? 3 doz insülin? 

Günlük olarak aklımda tuttuğum sayılar aşağıdakilerden oluşuyor:

  • Uzun etkili insülin
  • Hızlı etkili insülin
  • Yemeğin karbonhidrat içeriği
  • Kan glükoz değeri
  • Yemeğin kalorisi
  • Spor süresi

Aynı zamanda gün içerisinde glükoz seviyemi normalde tutabilmek için sürekli hesap yapıyorum. Sanırım diyabet vücudunuzun nasıl çalıştığınızı daha iyi anlamınızı sağlıyor.

Önce de söylediğim gibi bu hesaplamaları öğrenmem ve bunu günlük bir rutin işe çevirmek oldukça fazla zamanımı aldı. Şimdi bu hesaplar benim bir parçam. 

Sizin de bu sayıları bir yere not etmenizi veya aklınızda tutmanızı öneririm. Başlarda zor olsa da bu işlem hayatınızın bir parçası oldukça hem hayat kaliteniz artıyor hem de vücudunuzu daha iyi anlıyorsunuz.

 


DMCA.com Protection Status